A rali folytatódik, hiszen a kereslet továbbra is megelőzi a kínálatot

A 2021-es évben az olajárak 50 százalékot emelkedtek. Az elemzők szerint a ralinak messze nincs vége, hiszen a beruházások és a termelési kapacitás hiánya miatt a kereslet egyre jobban távolodni fog a kínálattól. A nyersolaj árak a hordónkénti 90-100 dollárt is elérhetik. Keresletbeli emelkedéssel számolnak az elemzők. Mindezt egy erősen fertőző omikron variáns megjelenésének, valamint a tavalyi adatokhoz képest magasabb számú fertőzések ellenére jelzik előre. Az elemzők szerint sok kormány vonakodása a szigorú korlátozások helyreállításában támogatni fogja az olajárakat. Ezek a korlátozások a világgazdaságot nagymértékben hátráltatták a fejlődésben, amikor a világjárvány 2020-ban bekövetkezett. Visszavetve a keresletet, amely miatt az olajexportőröknek vissza kellett venni a termelésükből. Szerdán a Brent olaj 85 dollár körül állt, ezzel két hónapos csúcsot döntött meg.

„Feltéve, hogy Kína nem szenved hirtelen lassulást az omikron terjedése miatt, és mivel az OPEC képessége a termelés növelésére egyértelműen korlátozott, nem látok okot arra, hogy a Brent nyersolaj árfolyama miért ne mozogjon 100 dollár körül az első negyedévben,” mondta Jeffrey Halley, az OANDA vezető piaci elemzője.

Még drágább lesz a tankolás 2022-ben

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének és szövetségeseinek termelésemelkedése nem tudja tartani az iramot a kereslet emelkedésével. Ennek két oka is van. Az egyik az, hogy a beruházások hiánya miatt az egyes kisebb termelők nem tudják emelni a kitermelt mennyiséget, vagyis a csökkentett beruházások okozta termelési kapacitás emelésének képességhiánya. „Az elmúlt öt évben a beruházások korlátozottak voltak az iparágban, és most megfizetjük az árát,” mondta Mohammed Al Rumhi, az ománi olajügyi miniszter. Az OPEC csak a tervezett termelési növekedésének egy részét volt képes emelni a múlt hónapban, mivel Nigériában és Líbiában is zavarok voltak. Sok tagja a szélesebb koalíciónak, mint például Angola és Malajzia is a csökkentett beruházások miatt a termelési volumenének emelésével küzd. Még Oroszországnak is gondja akadt a múlt hónapi szinthez képest történő emeléssel.

A másik nagy problémát az aggodalmak jelentik. Mi történik, ha a járvány mégis korlátozásokat hoz magával és a kereslet megint drasztikusan visszaesik? Azonban tudjuk, hogy az OPEC a stabil piacok híve. Nem szeretnék most sem, hogy az árak 100 dollár fölé emelkedjenek. Éppen ezért a gondok ellenére igyekeznek a termelés mennyiségét felpumpálni annyira, hogy megvédjék az olajpiacokat a túlfűtöttségtől. Eredetileg a terv szerinti napi 400 000 hordós emelést szerették volna tartani minden hónapban, bár a gyakorlatban a növekedést a belső zavargások és a nyomott költségvetések korlátozták. Az olaj ralija számos fogyasztó nemzetet riasztott, hiszen ezzel az inflációs nyomás is emelkedik, amely a világ gazdasági fellendülését hátráltathatja.

A Morgan Stanley szerint Q3-ban 90 dollár lesz egy hordó árfolyama

Mivel 2022 második felére a nyersolajkészletek kimerülése és az alacsony tartalékkapacitás várható, valamint az olaj-és gázágazatba történő beruházások korlátozottak, a piacnak kevés biztonsági mozgástere lesz a bank szerint. JPMorgan elemzők szerdán egy jelentésben azt írták, hogy 30 dolláros emelkedésre számítanak, miután Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége és a Bloomberg napi 0,8 illetve 1,2 millió hordóval csökkentette az OPEC kapacitására vonatkozó becslését. A bank azt is elmondta, hogy akár 125 dolláros kitörést is el tud képzelni idén, amely 2023-ra már 150 dollár lesz.

Enyhe pluszban a nyersolaj a csütörtöki kereskedés során is

A hosszú ideje tartó rali csütörtökön is folytatódik. Bár a délelőtti órákban még az emelkedés enyhe mértékű volt, ennek ellenére gyarapodásról beszélhetünk. A WTI árfolyama jelenleg 82,67 dollárnál tart, a mai napon 0,05 százalékot emelkedett. A Brent olaj hordónkénti értéke most eléri a 84,77 dollárt a mai 0,13 százalékos emelkedés után. Az árak kissé csökkentek, mielőtt ismét ugrottak volna miután az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége 4,6 millió hordós készletcsökkenésről számolt be a január 7-i hétre. Az üzemanyagkészletek viszont gyarapodtak. A benzinkészletek az új év első hetében 8 millió hordóval nőttek.

2 hónapja nem látott magasságokban a Brent (www.Investing.com)

Forrás: worldoil.com; reuters.com