A sárgafém a recessziós félelemek és a Fed agresszív politikákája közben is meg tudta tartani az 1840-1850 dolláros intervallumot.

Bár a kamatemelés kijelentésére az árfolyam a hét közepén megközelítette a kritikus 1800-as szintet, itt a támogatás továbbra is erősnek bizonyult. A csütörtöki kereskedés során már vissza is lépett a megszokott zónába. Ennek ellenére a múlt hetet május eleje óta a legsúlyosabb heti esésével zárta az arany.

Bár kisebb csökkenéssel kezdte ezt a hetet, ezt nem sokkal később már meg is fordította, és a korai kereskedés során már enyhe pluszba tudott kerülni. A Kínát körülvevő hírek úgy tűnik, hogy kedveznek a korrekciós visszahúzódásnak. A globális recesszió és a magasabb Fed-kamatlábak félelmei miatt viszont óvatosak a vásárlók, ezért a hétfői kereskedés elég csendesre sikeredett. Ugyanakkor felmerült annak híre, hogy Joe Biden elnök adminisztrációja felülvizsgálja néhány kínai tarifának eltávolítását. Ez tovább segíti az arany felemelkedését, hiszen elősegíti a piac óvatos optimizmusát, ezzel kedvezve az aranyvásárlóknak. Másrészt viszont a Washington Post aggodalmakat vetett fel egy kemény gazdasági légkörrel kapcsolatban. Ezt a Fed agresszív döntése is indikálja. További recessziótól való félelmeket, valamint az agresszív politikai előrejelzéseket támogatták azon hírek is, hogy az egyes amerikai jegybanki döntéshozók, nevezetesen Minneapolis Fed elnöke, Neel Kashkari, azzal, hogy júliusban újabb 75 bázispontos kamatemelést támogatnának. Továbbá, Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere megemlítette a gazdaság lassulására vonatkozó várakozásait is, de kizárta a recesszióval kapcsolatos aggályokat.

(www.shutterstock.com)

A technikai mutatók előrejelzései

Az 1830 dolláros szint egyértelmű áttörése szükségessé válik a medvék számára, hogy újra leessen az árfolyam az 1805 dollár körüli havi vízszintes támogatásig. Ezt követően az előző havi 1786-os aljak döntő fontosságúak lehetnek. Ezzel szemben azonnali ellenállást az 1846-48-as szint jelent, mely után további nehézségek várnak a sárgafémre 1867 dollárnál. Abban az esetben, ha az arany ára meghaladja ezt a szintet is, akkor nem zárható ki annak az esélye, hogy az 1880 közelében lévő egy hónapos ellenállási vonalig is feltör az értéke.

Forrás: fxstreet.com

Címlapkép: Shutterstock