Guinea, a bauxit exportáló óriás

Alpha Conde guineai elnök őrizetbe vétele a különleges erők által a hétvégi puccs során megzavarhatja a bauxitexportot, ezzel egyben a globális alumínium láncot is. Bauxit az egy nyers ásványi anyag, amelyet először alumínium-oxiddá majd alumíniummá alakítanak át. Guinea, mint a világ legnagyobb bauxit exportőre, és a legnagyobb bauxit tartalékokkal rendelkező országa, 2020-ban exportált 66,2 millió megatonnát. Londonban az ár 1,8 százalékot nőt, Kínában 2008 óta nem látott magasságokban a bauxit 3,4 százalékos növekedéssel. A puccs miatt további kínálati nyomásra lehet számítani a napokban az alumínium piacon. Bár a kínai kínálat talán enyhíti majd az árakat, azonban a hadsereg bejelentette, hogy a szárazföldi és légi határokat lezárják. Ez aggodalmat váltott ki, amely nagy zavart okoz az ellátási útvonalakban.

A virágzó Guinea puccs idején és a Simandou projekt

Simandou egy 110 kilométer hosszú hegység, amely Guineában található. Ez a projekt valószínűleg a mostani puccs miatt késleltetve lesz. Eddig úgy volt, hogy 5 év múlva már várható a projekt befejezése, amely 60-80 millió megatonna bauxit termelésre lett volna képes. Virágzott a bauxit kitermelés, fejlődött a gazdaság, azonban a puccs miatt most a bányákban nem tudnak mást csinálni mint, hogy várnak az hatóság utasításaira,” mondta Humphery-Smith. Mióta Kína, az Egyesült Arab Emirátusok és Oroszország is beléptek a piacra a bauxit exportja megnőtt. A szállítást nagyban segíti a Societe Miniere de Boke (SMB), ami egy 84 mérföld hosszúságú, 1 milliárd dolláros vasútrendszer Guineában. SMB a történések e szakaszában inkább nem adott interjút. Nem volt hajlandó sem megerősíteni sem elutasítani, hogy a bauxitgyártást vagy a szállítmányokat befolyásolhatják az események.

Leállt a termelés Guineában

Ebben a helyzetben mire is lehet számítani? Vannak országok, mint Kína, aki valószínűleg amint vége a bauxit bányák leállításának és újra üzemelni fognak, akkor továbbra is szeretné, ha megkapná a szükséges mennyiséget Guineától, és nem fog kilépni az együttműködésből. Kína egyre növekvő importjából arra lehet következtetni, hogy a bauxit minősége náluk csökken, ezért egyre több minőségi anyagra van szükségük. Hasonló a helyzet Oroszországban. „Elsődleges célunk ebben a helyzetben az orosz munkások egészsége, valamint a termelési folyamatok folytonossága. Kapcsolatban vannak az ottani nagykövetséggel, és készen állnak kimenekíteni a munkásokat, ha annyira rosszra fordulna a helyzet,” mondta az Orosz alumínium vállalatcsoport, Rusal.

Forrás

https://www.spglobal.com/platts/en/market-insights/videos/market-movers-europe/090621-north-sea-oil-climate-nord-stream-2-gas-carbon-prices-lme-metals-merkel-munich-motor-show