Az EU hétfőn új gázmegállapodást írt alá Azerbajdzsánnal, miközben a tisztviselők a jövőbeni szállítások biztosítására törekednek, miközben egyre nagyobb a félelem az orosz gázszállítás leállításától.

Az európai tisztviselők felkészültek az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges teljes leállására Moszkva ukrajnai inváziója nyomán. Oroszország évek óta Európa legfontosabb földgázforrása, de Brüsszel most határozottan arra törekszik, hogy ezt megfordítsa. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Kadri Simson, Európa energiaügyi vezetője hétfőn Azerbajdzsánban járt, hogy véglegesítsék a megállapodást. A bizottság közleményében azt írta, hogy Azerbajdzsán vállalta, hogy 2027-ig évente legalább 20 milliárd köbmétert szállít az EU-ba. Azerbajdzsán már most is azon az úton halad, hogy növelje a régióba irányuló szállításait. A bizottság szerint az országból érkező gázszállítások a 2021-es 8,1 milliárd köbméterről idén várhatóan 12 milliárd köbméterre nőnek. “Oroszország energiaellátásának folyamatos fegyverkezése közepette az energiaimportunk diverzifikálása az EU számára kiemelt prioritás” – áll az Európai Bizottság pénteki, az utazás előtt kiadott közleményében.

Oroszország tagadja, hogy fegyverként használná a gázt a Nyugat ellen, azonban az elmúlt hetekben több mint 60%-kal csökkentek a szállítások. Emellett az Északi Áramlat-1 gázvezeték – amely az orosz gáz Németországba és azon túlra történő szállításának egyik kulcsfontosságú tranzitpontja – karbantartási munkálatok miatt történő leállítása tovább növelte az aggodalmakat, hogy Moszkva esetleg teljesen leállíthatja a gázszállításokat a blokkba. Azerbajdzsán, amely Grúziával, Törökországgal, Örményországgal, Oroszországgal, Iránnal és a Kaszpi-tengerrel határos, 2020 végén kezdte meg a földgáz exportját Európába a Transz-Adria gázvezetéken keresztül. Azerbajdzsán akkor azt mondta, hogy évente 10 milliárd köbméter gázt tervez Európába küldeni, főként Olaszországba, de Görögországba és Bulgáriába is.

A Nemzetközi Energiaügynökség márciusban megjegyezte, hogy Azerbajdzsánnak szerepe lehet abban, hogy Európa csökkenteni igyekszik az Oroszországból származó gázimportját. “Elemzésünk szerint az EU-n belüli termelés és a nem orosz vezetékes import, beleértve az Azerbajdzsánból és Norvégiából származó importot, a következő évben akár 10 milliárd köbméterrel is növekedhet 2021-től” – közölte az IEA. Egyes elemzők azonban megkérdőjelezik Azerbajdzsán mint szállító megbízhatóságát. “Figyelembe kell venni, hogy az Európába irányuló azerbajdzsáni gáz útvonala Oroszország befolyási övezetén keresztül vezet” – írta Gubad Ibadoghlu, a London School of Economics vezető vendégkutatója egy májusi blogbejegyzésében.

Ideje energiát megtakarítani

Az orosz szénhidrogének alternatíváinak keresésére irányuló európai erőfeszítésekhez egy további figyelmeztetés is társul: ideje energiát megtakarítani. Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve várhatóan szerdán ismertet néhány ajánlást a vállalatok számára az energiafelhasználás csökkentésére vonatkozóan. A terv célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a gázellátás korlátozása esetén kemény tél várhat a régióra. “Hamarosan előállunk egy tervvel, amelyben frissítjük a lehetséges forgatókönyvekkel kapcsolatos munkánkat, megvizsgáljuk, hogyan lehet proaktívan energiát megtakarítani, és útmutatást adunk az iparban a kereslet csökkentésére” – mondta Simson a múlt héten a Twitteren.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/18/eu-gas-deal-with-azerbaijan-as-fears-grow-over-russia-supplies.html