2024 április 24

5000 dollár fölé emelkedhet egy uncia arany ára?

A FED terve, miszerint az év végére csökkenti a havi kötvényvásárlások mennyiségét továbbra is nagy nyomást helyez az arany piacokra. Az árak a támogatás közelében, 1753 dollárnál járnak. Azonban egy befektetési vállalat szerint hosszú távon több ezer dollárt fog majd gyarapodni az arany ára. Mire alapozzák ezt a merész elképzelést? „Az arany és a bitcoin továbbra is alapvető befektetésként szolgál egy olyan környezetben, amelyet alacsony növekedés és magasabb infláció jellemez,” mondta a Jefferies Group, egy amerikai multinacionális független befektetési bank. Annak ellenére, hogy az arany jelenleg is szenved az 1750 dolláros határ környékén, az elemzők azt mondják, hogy hosszú távon az unciánként 5500 dollár is elérhető. A cég továbbra is bikapiacra számít, annak ellenére, hogy az eszközvásárlás lassítása nagyon érzékeny a nemesfém árfolyamára. Szerintük a jegybankok nem fognak eltérni a jelenlegi monetáris politikától, és az eszközvásárlások tovább fogják bővíteni a központi bankok mérlegét. Ezek a bankok elvesztik tekintélyüket, hiszen ezzel veszélyeztetik a rendszer stabilitását és integritását.

Nem láthatunk nagyobb ugrást az arany árfolyamában (www.Investing.com)

Az elmúlt napokban nem láthattunk jelentős mozgást

Pénteken egy 20 dolláros ugrás után, amely 1780 dollárnál ütközött falnak, az arany az 1760 dollár alatti tartományba süllyedt vissza. A gyarapodás mozgatórugója a vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatási adatok voltak. A FED tervei szerint már novemberben el szeretné kezdeni az eszközvásárlások csökkentését. Ez egy erős mozgatórugója az aranynak, így az újra jóval 1780 dollár alá esett vissza. Rövid távon tehát, ha nézzük, kis esély van arra, hogy a gazdaság fűtése akkora mértékű lesz, hogy az arany egészen 5500 dollárig emelkedjen, de hosszú távon azért ez bekövetkezhet. Azonban még várni kell, hogy érdeklődést mutasson az arany bármelyik irányba, hiszen már jó ideje irány nélkül halad. A XAU/USD továbbra is védekező pozícióban van, miután az elmúlt négy hétben 4 százalékot vesztett. A világ legnagyobb központi bankjaival szembeni várakozások, miszerint fokozatosan normalizálni szeretnék a monetáris politikájukat, csökkentette a nemesfém vonzerejét. Továbbá az amerikai kincstári hozamok emelkedése a dollárt erősítette, és ez nyomást helyezett az aranyra. Jelenleg tartja magát a nemesfém az 1720 dolláros támogatás felett, 1753 dolláron. Abban az esetben, ha az árfolyam elindul felfele, akkor először az 1760 majd 1780 dolláros, 20 és 50 napos SMA fölé kerülne. Ezzel megerősítené pozícióját, és jelezne a bikáknak, hogy kész a gyarapodásra, amely eredményezhetné az 1800 dolláros határ átlépését.

Forrás

https://www.fxstreet.com/news/gold-price-analysis-xau-usd-returns-below-1-760-after-a-spike-up-to-1-780-202110081705

https://www.kitco.com/news/2021-10-05/Gold-price-headed-to-5-500-in-the-long-term-as-central-banks-won-t-be-able-to-exit-unorthodox-monetary-policies.html