Egyelőre az álomhatár elérhetetlen messzeségben

A nemesfém pozitív hangulatban várta a hetet. Ennek ellenére nem tudott 22,80 dollár fölé emelkedni, mivel a dollár is erősödött. Ennek hatására az ezüst visszavonult a 22,65 dollárra. Így tehát nagyobb változás nélkül zárta a napot. Kedden 22,61 dolláron indult, kisebb mozgások jellemezték, majd 22,58 dolláron zárt. Azonban az USD ereje miatt a nemesfémek védekező pozícióban maradnak, miközben minden szem a FED-re irányul, és arra, hogy milyen döntést hoz az eszközvásárlások lassításával kapcsolatban. A US Dollar Index 0,15 százalékot emelkedett hétfőn. Ezzel visszanyerte az előző két napi veszteségét, és megközelítette az elmúlt éves csúcsokat. A dollár hétfői felértékelődése után a befektetők úgy vélték, hogy a pénteken kiadott riasztó NFP adatok nem valószínű, hogy visszatartják a FED-et attól, hogy elkezdje visszaszorítani a monetáris ösztönzés tervét. Erről véglegesen a novemberi ülésen fognak dönteni. Technikai szempontból a XAG/USD konszolidálni látszott az elmúlt héten. Hétfőn láthattunk azért mozgást az árfolyamban azonban nem sikerült 23 dollár fölé emelkedni. Hiába gyarapodik a nemesfém, egy csomó eladási erő van a piacon. Ennek hatását láthattuk is amikor a munkahelyek számáról szóló adatok az égbe lőtték az ezüstpiacot, viszont az ugyanolyan gyorsan vissza is esett.

Az ezüst árfolyama egyelőre nem mutat jelet arra, hogy a 100 dollár felé szeretne elindulni (www.Investing.com)

Nincs elég ezüst a kereslet kielégítésére

Az ezüstre nagy szükség volt eddig is a gazdaságban, azonban a modern kor két újabb mozgatórugót hozott, amely kilőheti az ezüst árát. Az elektromos autók és a napelemek örökre megváltoztathatják a nemesfém árfolyamát. Erős keresletre lehet számítani a jövőben, és nagy kérdés, hogy ezzel lépést tud-e tartani majd a kínálat. A bányákból évente 800 millió uncia ezüst kerül ki. Ez hatalmas mennyiség, azonban ebből egy szignifikáns részt elvisz a két mozgatórugó szükséglete. Az előzetes becslések szerint körülbelül 100 millió uncia ezüst szükséglete lenne mind az elektromos autóknak, mind a napelemeknek. Így tehát láthatjuk, hogy miért is gondolja Keith Neumeyer, a First Majestic Silver vezérigazgatója, hogy a nemesfém akár 100 dollár fölé is emelkedhet. Az ezüst tartalékok egyre jobban merülnek ki, hiány alakulhat ki, nő a rés a kínálat és kereslet között.

Forrás

https://www.fxstreet.com/news/silver-price-analysis-xag-usd-remains-trapped-below-23-202110111714

https://www.kitco.com/news/2021-09-24/Silver-price-to-hit-high-ranges-of-triple-digits-Not-enough-on-planet-to-meet-demands-Neumeyer.html