A WTO szerint az előzetesen vártnál nagyobb mértékben fog lassulni jövőre a globális kereskedelem növekedési üteme, nő a recesszió kockázata.

A szárnyaló energiaárak és az elszabaduló infláció „felemészti” az áruk iránti keresletet, mindez drámaian lelassíthatja jövőre a globális kereskedelmet, közölte szerdán a WTO.

A legfrissebb előrejelzések szerint a globális kereskedelem növekedési üteme 2022 második felében és 2023-ban várhatóan az előzetesen vártnál nagyobb mértékben fog lassulni a globális kereskedelem növekedési üteme – közölte a WTO szerdán a gazdaságot érintő számos sokkhatásra hivatkozva.

A WTO szerdai közleménye szerint a globális árukereskedelem 2022-ben 3.5 százalékkal fog növekedni, ami némileg magasabb, mint az áprilisban becsült 3 százalék. 2023-ra korábban 3.4 százalékos növekedést prognosztizáltak, jelenleg a gazdasági aggályok közepette jelentős lassulást várnak. A WTO szerint a világkereskedelem növekedése jövőre jelentősen, 1 százalékra lassul.

A WTO szerint a kereskedelem lassulása segítheti az infláció nyomás enyhülését, de ezzel egyidejűleg nő annak a kockázata, hogy recesszióba süllyednek a gazdaságok. A jegybankok az infláció fékezésének érdekében globálisan nagyléptékű kamatemelésbe kezdtek, ez pedig recessziót idézhet elő, ami az importot is megterhelné.

A WTO becslése szerint a világ GDP-je 2.8 százalékkal fog megnőni 2022-ben, majd 2023-ban további 2.3 százalékkal. A WTO főigazgatója szerint a „világgazdaság összetett válsággal” néz szembe. A JP Morgan szerint is nő a piaci kockázat a jegybankok kamatemeléseivel egyidejűleg.

Forrás: Barron’s

Borítókép forrása: Pixabay