Akár 10 milliárdos nagyságrendű megtakarítást érhetnének el a magyarországi lakáshitelesek, ha a legkedvezőbb megoldást választanák a money.hu hipotetikus becslése szerint.

Az idei első negyedévben 232 milliárd forint értékben kötöttek a bankok új lakáshitel-szerződéseket. A money.hu szerint, ha a magyar piacon átlagosnak mondható 9 millió forintos összeggel és 20 éves futamidővel számolunk, akkor 25 ezer szerződésről van szó.

Olcsóbbak, drágábbak

A legbiztonságosabb, végig fix kamatozású lakáshitelek között azonban még mindig jelentősek az eltérések. A legkedvezőbbeknél – ha a fenti átlagösszegű hitellel kalkulálunk – a havi részlet 56-57 ezer forintot tett ki a bankok május végi ajánlatai szerint. Emellett azonban vannak 60-65 ezer forintos törlesztőrészletű konstrukciók, a legdrágábbak pedig akár 70 ezer forint feletti havi terhet jelentenek az érintett hiteleseknek.  

Ugyanez másképp: a teljes futamidőben a legjobb lakáshitelekre 13,4-13,7 millió forintot kell visszafizetni. A 60 ezres törlesztőrészlettel rendelkezőknél 1 millió forinttal többet, vagyis bőven 14 millió forint felett lesz a végösszeg. A még drágább verziók további milliókkal növelik a teljes költséget. 

Milliárdos tétel

A money.hu teoretikus becslése szerint, ha a 25 ezer lakáshitelt a legjobb kamattal fizetnék vissza az érintettek, akkor több milliárd forintot, de akár tízmilliárdos nagyságrendű összeget takaríthatnának meg. 

Fontos figyelembe venni a money.hu szakértői szerint azt is, hogy a bankoknál eltérőek a hitelbírálati szempontok. Vannak szigorúbb és kevésbé szigorú bankok, emiatt is mindenképpen érdemes a hitelfelvétel előtt alaposan átvizsgálni a teljes kínálatot.