Már nem a mennyiség, hanem a fűtőérték számít majd – jelentősen alacsonyabb lehet a gázszámla.

Ahogy tegnap röviden hírt adtunk róla, a kormány fontos bejelentést tett a rezsicsökkentés módosításával kapcsolatban. Mindennek eredményeként fűtőértéktől függően akár több száz köbméterrel is több gázt használhat egy háztartás annál a mennyiségnél, mint ami eredetileg szerepelt a kormányzati döntésben.

1729 köbméter – minimum

A rezsicsökkentés júliusban bejelentett módosításakor a legfontosabb szám, amit meg kellett jegyeznünk, az az, hogy éves szinten 1729 köbméterig használhatunk kedvezményes, köbméterenként 102 forintos rezsicsökkentett áron gázt. Ezen az áron felül pedig piacihoz közeli árat kell majd fizetni, ami köbméterenként 732,4, illetve 752,5 forint lehet. A maximálisan kedvezményesen fogyasztható köbméter meghatározása azonban nem feltétlenül lett volna igazságos, hiszen eltérő lehet a gáz fűtőértéke.

Módosul a rezsicsökkentés, kevesebb lehet a gázszámla télen (www.shutterstock.com)

A mostani módosítással – ami Gulyás Gergely szavainak megfelelően már rendeletként is megjelent – viszont a plafont nem 1729 köbméterben határozzák meg, hanem 63645 MJ fűtőértékben. Ez a legjobb fűtőérték esetén is eléri a már említett gázmennyiséget, rosszabb fűtőérték esetén viszont jóval több gáz kellhet a fenti fűtőérték eléréséhez. Így természetes lesz az, hogy a gyengébb fűtőértékkel rendelkező gázt használó háztartásokban, településeken más mennyiség lesz a rezsicsökkentett áron használható, mint az ország többi részén.

Semleges, vagy sokkal jobb

A fentiek értelmében lakossági oldalról a tegnapi bejelentésnek nincs vesztese. Hiszen ahol egyébként is 1729 köbméter gáz szükséges a 63645 MJ-os fűtőérték eléréséhez, ott továbbra is az eddigi számokkal lehet kalkulálni. Számukra tehát a tegnapi döntés semleges, vagy pedig közel semleges. A rosszabb fűtőértékkel bíró ingatlanok tulajdonosai azonban örülhetnek, hiszen akár több 10 %-kal is alacsonyabb lehet így a gázszámlájuk, ami jelentős különbséget jelenthet a megemelkedett energiaárak mellett. Természetesen mindez több terhet jelent a költségvetés számára, hiszen az importált gázt a lakosság fizetésétől függetlenül a piaci áron kell megfinanszíroznia az államnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock