Csökkenő infláció és tartósan magas kamatkörnyezet kellhet, hogy valóban vonzóvá váljanak a bankbetétek.

Hosszú éveken keresztül általános tény volt, hogy a bankba gyakorlatilag egyáltalán nem éri meg lekötni a pénzünket, ugyanis a betéti kamatok maximum arra elegendők, hogy a kezelési és tranzakciós költségeket fedezzék. 0,6 %-os jegybanki alapkamatnál ez nem is volt meglepő, és a lakossági megtakarítások is inkább az állampapírok és egyéb befektetési formák felé tolódtak – bár a folyószámlabetétek most is nagy népszerűségnek örvendenek. Kérdés, hogy a jegybanki kamatemelési ciklus után újra vonzók lesznek-e a banki betétek.

Emelkedő kamatok – emelkedő infláció mellett

A növekvő inflációs nyomás az, ami miatt a jegybank monetáris szigorításra, azon belül is az irányadó ráta emelésre kényszerül. A mai döntés értelemében már 2,9 % a jelenleg irányadó egyhetes betéti kamat Magyarországon. A kamatemelési ciklus már június vége óta tart, azonban a tempó most vált igazán gyorssá, novemberben 1,1 %-kal nőtt a mutatószám.

Szigorít az MNB, lassan láthatjuk az eredményét a bankon ajánlataiban is

Hogy meddig tart az MNB monetáris szigorítása, nehezen megjósolható. Az infláció 2022-ben is magas szinten velünk maradhat az előrejelzések szerint, és ha a jegybank valóban a célsávba (3 %+-1%)  szorítaná vissza a pénzromlást, akkor hosszú kamatemelési ciklus állhat még előttünk.  

Még jó ideig vonzóbb maradhat az állampapír

Az egyértelmű, hogy a betéti kamatok emelkedése is követi majd az irányadó ráta növekedését, ami miatt hosszú idő után újra értelmezhet kamatokat kaphatunk a lekötött bankbetétek után. A probléma persze az, hogy ez ettől még nem lesz reálkamat, hiszen az októberi 6,5 %-os inflációt még nem képes felülmúlni a kamatemelkedés. A legfőbb alternatíva, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) 5 éves átlagos hozama kamatadómentesen 5 % körüli, és egyáltalán nem biztos, hogy a betéti kamatok egyhamar elérik ezt a szintet.

Egyelőre nem jelent alternatívát a bankbetét az állampapírral szemben

Ráadásul az infláció emelkedésével a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama is nő, ugyanis a kötvény hozama az éves átlagos infláció felett fizet prémiumot. Amíg tehát a betéti kamatok nem nőnek minimum az infláció mértékéig, addig még mindig jobban megérheti az államhoz vinni a megtakarításainkat. Persze ez fordulhat, de ahhoz alacsony inflációs környezet, ám még mindig magas kamatszintek kellenének.