3 éve sztárként indult, ma már kiszáll belőle a lakosság.

Az Államadósságkezelő Központ (ÁKK) egyik fő célja, hogy a magyar államadósság jelentős hányadát tegye ki a lakossági állampapírállomány. A legjelentősebb lépés a cél felé 2019 júniusában történt, amikor bevezették a Magyar Állampapír Pluszt, közismertebb nevén a szuperállampapírt. A magyar lakosságának sokáig a kedvence volt az újfajta állampapír, a lendület azonban megtört. Cikkünkben megmutatjuk az okokat, valamint kiemeljük a szuperállampapír máig meglévő előnyeit is.

Elvitte az infláció

A MÁP+ egy fix, sávos kamatozású állampapír, melynek a teljes futamideje 5 év. Eleinte 3,5 %-os kamatot fizet a kötvény, majd ez sávosan emelkedik fel egészen 6%-ig. Összességében átlagosan körülbelül évi 5%-os hozamra számíthatunk, ha a lejáratáig megtartjuk az értékpapírt. Némileg meglepő lehet, de a kijelölt postákon is vásárolhatunk a szuperállampapírból, melynek nyomdai az formája is elérhető 2019 novemberétől.

Elszaladt az infláció, vele a szuperállampapír vonzereje is

Az állampapír népszerűségét az elszaladó infláció törte meg. A fix kamatozású kötvény ugyanis konstrukciójából fakadóan nem tartott lépést az áremelkedéssel, így az éves szinten 5 % feletti pénzromlás esetén már nem ad reálhozamot a szuperállampapír. Sőt, jelenleg már jelentősen csökken is a befektetésünk vásárlóereje, ha MÁP+-ban takarékoskodunk. Alternatíva pedig van; az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír esetében az infláció feletti kamatprémium miatt garantált a reálhozam.

Vannak előnyök

A fentiek miatt még a visszaváltási költséget beleszámítva is megéri a szuperállampapírt az inflációkövető társára cserélni, pláne igaz ez új befektetés esetén. A MÁP+-nak is vannak ugyanakkor előnyei, ilyen a már szigorított, de így is kedvező, 99,5 %-os áron történő visszaváltási árfolyam -a kamatfordulókon pedig 100 %-on szállhatunk ki a befektetésünkből. Bár érezhetjük úgy, hogy a szuperállampapír nemsokára a múlté lesz, közel sem biztos, hogy ez így van. Amennyiben ugyanis sikerül letörni a magas inflációt és újra a jegybanki toleranciasávba csúszik vissza a pénzromlás mértéke, újból népszerű lehet a nemrég harmadik születésnapját ünneplő állampapírtípus.