Bízik a megállapodás létrejöttében Gulyás Gergely, a rendkívüli Kormányinfó egyik legfontosabb témája az uniós pénzekhez köthető.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai, rendkívüli Kormányinfón egyebek mellett megszólalt az uniós pénzekről szóló tárgyalások kapcsán is. Mint ismert, hétfő éjfélkor járt le a határidő a kormány számára, hogy válaszoljon az Európai Bizottság július végi levelére, amely a forrásokhoz való hozzájutás feltételeit is tartalmazhatta. A miniszter ma a Kormányinfón jelezte, hogy olyan választ küldött a magyar kormány a Bizottság számára az elmúlt időszak egyeztetései után, amely a kompromisszum irányába hat minden vitás kérdésben. Ennek érdekében Gulyás Gergely kérdésre elárulta, hogy törvénymódosításokra is ígéretet tettek, amelyek októberre elfogadásra is kerülhetnek.

Az Európai Bizottság kéréseinek megfelelően törvénymódosítások kerülhetnek a Parlament elé

Továbbra is látszik tehát, hogy a kormány számára kiemelt kérdés az Európai Uniótól érkező pénzek témaköre, és a Miniszterelnökséget vezető miniszter előbbi szavai alapján némi optimizmus is kihallható. Gulyás ugyanis utalt rá, hogy bízik benne, hogy a technikai részletek tisztázása után aláírásra kerülhet a megállapodás a helyreállítási alapról és a következő hét éves uniós ciklus forrásairól. Amennyiben ez megtörténne, az kétségtelenül nagyon jó hír volna a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legnagyobb részvényei számára, és a forint is komolyabb erősödésnek indulhat egy esetleges megállapodás esetén. A piaci szereplők azonban ezzel megvárhatják a másik oldal részéről érkező jelzést és a konkrét megállapodást.

Címlapkép forrása: Shutterstock