2022.02.24. – a háború első napja. Szinte pontosan féléve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az elmúlt 6 hónap alaposan megváltoztatta Európa gazdaságát.

Közel féléve tart az orosz-ukrán háború, az elmúlt 6 hónap alaposan megváltoztatta Európa gazdaságát, ezen időszak alatt több országban elszabadult az infláció, valamint súlyos energiaválsággal küzd számos ország.

A Capital Economics adatai szerint a háború borzalmai elől menekülve az ukrán lakosság 15 százaléka kivándorolt, az infláció akár 30 százalékon is alakulhat idén, a GDP 2022 első felében 45 százalékkal csökkent. Az elkövetkező időszakban várhatóan felpattan a GDP növekedés üteme. Az ukrán kormány szerint, ha véget ér a háború, éves szinten 7 százalékos GDP növekedés várható, egy évtizeden keresztül. Az elemzői várakozások alapján az ukrán gazdaság mintegy 15 százalékkal lehetett volna nagyobb az évtized végére, ha nem robban ki a háború.

Sok időbe és pénzbe telik majd a gazdaság helyreállítása

Az orosz támadások főként az ország keleti részét sújtják, a nyugati régiókban megfigyelhetők a normalizálódás első, enyhe jelei. Azonban az egész ország súlyos károkat szenvedett, a háború végét követően is vélhetően hosszú évekre lesz szükség a helyreállításhoz. Az ukrán kormány szerint az országnak a következő tíz évben 750 milliárd dollár nemzetközi támogatásra lenne szüksége, hogy újjáépítse, átalakítsa és modernizálja a gazdaságát.

A háború kirobbanását követően az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is súlyos szankciókkal sújtotta Oroszországot. Kedden lesz pontosan féléve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Bloomberg rövid összefoglalója szerint március óta a civil áldozatok száma jellemzően csökkent az elmúlt hónapokban, de továbbra is sokan sebesülnek meg.

(www.bloomberg.com)

A Bloomberg szerint az invázió előtti becslések arról szóltak, hogy a háború kirobbanását követően várhatóan 1-5 millióan hagyhatják el az országot. Ez az előrejelzés túl konzervatívnak bizonyult, hivatalos adatok alapján jelenleg 6.7 millióan hagyták el Ukrajna területét. Az UNHCR adatai szerint több mint 11 millióan távoztak az országból, azonban 4.7 millióan azóta már visszatértek.

(www.bloomberg.com)

A háború kirobbanását követően a világ számos országából érkezett támogatás Ukrajna megsegítésére, a háború elhúzódásával azonban a beérkező segélyek összege is folyamatosan csökken. Számos országnak okoz komoly fejtörést az inflációs helyzet és az energiaválság. Németországban például rekordmagasra szökött az áram ára, emellett a kontinens több országában kihívások elé állít számos háztartást a gáz és az olaj áremelkedése.

(www.bloomberg.com)

Szakértői becslések szerint a hadműveletek továbbra is az ország keleti részére fognak koncentrálódni, és elképzelhető, hogy még évekig elhúzódik a konfliktus. A SkyNews beszámolója szerint a háború jelenleg „műveleti holtponton” van. A közel 6 hónapja tartó harcok következtében mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett el, jelenleg sem az orosz, sem az ukrán haderő nem tudja jelentősen befolyásolni a háború kimenetelét.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com