Fél százalékkal fizet többet két népszerű állampapírtípus.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) 2019 közepi megjelenése óta némileg feledésbe merült két, korábban népszerű állampapírtípus, az Egyéves Magyar Állampapír és a postákon nyomdai formában megvásárolható Kincstári Takarékjegy. Teljesen irracionális döntés volt ugyanis ezeket a fix kamatozású papírokat választani, amikor a szuperállampapír szintén fixen magasabb kamatot kínált. Ez mára bizonyos időtávokon megváltozott, és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) most újra emelt a két konstrukció hozamán.

Plusz 0,5 %

Az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy lényegében hasonló kondíciókkal bír, csupán az előbbit dematerializált formában tudjuk megvásárolni értékpapírszámlánkra, az utóbbit pedig nyomtatott formában érhetjük el a postákon. Mindkét állampapírtípus egy évre vonatkozó kamatszintje 0,5 %-kal nőtt, azaz már 4,75 %-os kamatot kapunk a pénzünk után, ha ezeket az értékpapírokat választjuk. A KTJ-nek van 2 éves futamidejű változata is, ennek a kamata 5,5 %-ra nőtt.

Fél százalékkal fizet többet az EMÁP és a KTJ (www.shutterstock.com)

Ha egy évre szeretnénk befektetni, akkor már bőven fordult a kocka az EMÁP és a KTJ javára a MÁP+-szal szemben. A 4,75 %-os éves kamatszint bár adómentes, így nettó hozamot jelent, még így is jelentősen elmarad a jelenleg tapasztalt inflációtól. Továbbra is az inflációkövető kötvény, a Prémium Magyar Állampapír lehet tehát jelenleg a legjobb választás a lakossági állampapírok közül, ugyanakkor a most megemelt kamatozással forgó államkötvényeknek is lehet helye egy diverzifikált portfólióban.

Tanulságos hozamemelkedés

Az ÁKK mostani lépése is rávilágított arra a folyamatra, hogy az emelkedő inflációs és kamatkörnyezetben nem feltétlenül jó döntés hosszútávra fix kamatozású értékpapírt vásárolni. Az Egyéves Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy kamatát ugyanis márciusban már megemelték, így rövid időn belül a második hozamemelkedésnek lehetünk szemtanúi ezen állampapírok tekintetében. Természetesen semmi nem garantálja, hogy tovább nőnek majd a lakossági állampapírhozamok, mindenesetre továbbra is érdemes aktívan figyelni a legújabb kibocsátásokat ebben az erősen bizonytalan piaci helyzetben.

https://www.allampapir.hu/