Folyamataiban érdemes vizsgálni az árfolyamokat.

Az elmúlt egy-két hét piaci folyamatai meglehetősen sok reményre adnak okot az előttünk álló időszakra vonatkozóan. Úgy tűnik, hogy tovább esik ugyanis a gázár, és ettől nem teljesen függetlenül a forint árfolyama is szép erősödésbe kezdett. A két látványos mutató pozitív alakulása ellenére viszont még nem árthat óvatosnak lenni.

Jól állnak a grafikonok…

A gázárak csökkenése mögött számos tényező meghúzódik. Kifejezetten fontos ezek közül a tény, hogy telítődni látszanak a legnagyobb európai gáztározók, egyre kisebb rá az esély, hogy télen energiaellátási problémákra kell számítani. Emellett alternatív forrásokból is szerez be földgázt az öreg kontinens, és számos, ársapkára hajazó intézkedés is elfogadásra került nemrégiben az árak letörésének érdekében. Az orosz-ukrán háború Ukrajna számára kedvező alakulása is segít abban, hogy a befektetők inkább eladási pozíciókat vegyenek fel a holland gáztőzsdén.

Szépen erősödik a forint is, messze már a mélypont

A forint árfolyamát a gázárak esése is segítette, hiszen így kisebb az ország energiaszámlája. Azonban a fő tényező a magyar fizetőeszköz ereje mögött nem ez, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hónap közepi közbelépése, és a 18 %-os kamatozású egynapos betéti tender azóta is töretlen fenntartása. Segített emellett a dollár gyengélkedése, valamint az is, hogy a kormányzati szereplők egyre optimistább nyilatkozatokat tesznek az uniós forrásokról való megállapodásokról.

… de lényeg a hosszabb táv

Egyértelmű, hogy örülhetünk a csökkenő gázáraknak és az erősödő forintnak, hogyha a magyar gazdaság általános megítélését és alapvető érdekeit nézzük. Fontos azonban tudni, hogy az árfolyamok esetében nem egy adott pillanat, hanem inkább az adott időszak átlagos árfolyama számít; hiába olcsó ma a gáz, ha utána 2 hónapig drága lesz, hiszen akkor csak egy napnyi költségcsökkenése volt az országnak. Érdemes tehát óvatosnak lenni a pozitív jövőképek felvázolásával, de tényszerű, hogy a mostani folyamatok állandósulása jelentősen jobb gazdasági környezetet teremtene, mint amire számíthattunk korábban.

Címlapkép forrása: Shutterstock