Az Ether kéthavi csúcsra emelkedett, miután a fejlesztők sikeresen befejezték a jövő hónapban várható kulcsfontosságú frissítés utolsó főpróbáját.

A világ második legnagyobb kriptopénze csütörtökön 1,927 dollárig emelkedett, ami a CoinMetrics adatai szerint június eleje óta a legmagasabb szintet jelenti. A tokennel legutóbb 1.890,92 dolláron kereskedtek, ami 3,8%-os emelkedést jelent a nap folyamán. Szerdán az Ethereum lefuttatta az utolsó szárazedzést az “egyesüléshez”, egy kulcsfontosságú eseményhez, amely várhatóan gyorsabbá és energiahatékonyabbá teszi. Az Ethereum egyik teszthálózata, a Goerli szimulált egy olyan folyamatot, amely megegyezik azzal, amit a fő hálózat szeptemberben fog végrehajtani. A teszthálózatok lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy kísérletezzenek és elvégezzék a szükséges módosításokat, mielőtt a frissítések elindulnak a fő blokkláncon.

Az összeolvadás során az ether mögöttes blokklánca a proof-of-work rendszerről egy hatékonyabb, proof-of-stake nevű modellre fog áttérni. A proof-of-work konszenzusmechanizmusok a kriptobányászoktól függenek a tranzakciók ellenőrzésében. A proof-of-stake hálózatok viszont megkövetelik, hogy a hitelesítők egy bizonyos mennyiségű token birtokában legyenek a részvételhez, így sokkal kevésbé energiaigényesek. Az eseményt, amelyet már többször elhalasztottak, most várhatóan szeptember 19-én tartják meg. A véglegesítés után a frissítés várhatóan felgyorsítja a tranzakciókat az ethereum-hálózaton, és energiahatékonyabbá teszi azt, a támogatók pedig abban bíznak, hogy a kriptovaluták környezeti hatásával kapcsolatos kritikákat is kezelni fogja. Ez néhány befektetőt arra késztetett, hogy fogadkozzanak, hogy az ether végül ellophatja a bitcoin trónját. A Bitcoin az elmúlt években némi teret vesztett más tokenekkel szemben, piaci dominanciája a 2020 eleji közel 70%-ról 40% alá csúszott.

Kaj Burchardi informatikai szakember szerint az, hogy az ethereum végül leváltja-e a bitcoint mint kriptokirályt, “eléggé lényegtelen”, mivel a kettő nem áll közvetlen versenyben egymással. “A cél, hogy miért veszel bitcoint, gondolkodásmódbeli szempontból, és hogy valójában mit akarsz vele csinálni, alapvetően más, mint amikor ethereumot használsz” – mondta Burchardi, a BCG Platinion, a Boston Consulting Group informatikai fókuszú részlegének ügyvezető igazgatója. “Az Ethereum … nem egy felhasználási eset. Lehetőséget biztosít arra, hogy igazán jó felhasználási eseteket, például NFT-ket [nonfungible tokenek] és banki termékeket valósítsunk meg egy platformon. A Bitcoin egy felhasználási eset.” Az egyesítési teszt sikerét követően az ether csütörtökön széleskörű rallyt vezetett a digitális eszközök között, az összes kriptovaluta együttes értéke egy nap alatt több mint 70 milliárd dollárral 1,2 billió dollárra emelkedett.

A Bitcoin 6%-kal 24 507 dolláros árfolyamon állt, közel kéthetes csúcsot elérve, míg a Binance BNB tokenje 3%-kal 330 dolláron állt. A befektetők mégis elkedvetlenedtek a kriptopénzektől általában véve a 60 milliárd dolláros stabilcoin TerraUSD katasztrofális összeomlása után, amely sokkhullámokat küldött a kriptopiacra, és hozzájárult a Celsius, a Three Arrows Capital és a Voyager Digital befektetési cégek összeomlásához. A teljes kriptopiac közel 2 billió dollár értéket veszített azóta, hogy novemberben 3 billió dollár feletti csúcsot ért el.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/11/ether-eth-price-surges-after-ethereum-completes-final-testnet-merge.html