Újra jó a hangulat.

Ma tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Mióta júniusban elkezdődött a jegybank szigorítási ciklusa, különösen kiemelt figyelem övezi a kamatdöntő üléseket. Így volt ez mai is; bár a jegybank a piaci elvárásoktól elmaradó mértékben emelte az irányadó rátát, a későbbi közlemény és tájékoztató meggyőzte a befektetőket a jelek szerint arról, hogy az MNB elkötelezett a magyarországi pénzromlás ütemének további erőteljesen csökkentésében.

Három pillér

Amellett, hogy 15 bázisponttal 1,65 %-ra nőtt Magyarországon az alapkamat, másik két döntés is meghozásra került a jegybank részéről. Egyrészt valóban elkezdődik az állampapír vásárlási program csökkentése, ugyanis az eddigi 50 milliárd forintos havi keret 40 milliárd forintra csökken, bár jelezte a jegybank, hogy rugalmasan kezelik tervezni az eszközvásárlást az aktuális helyzetnek megfelelően. A harmadik jelentős lépés, hogy leépítésre kerülnek a forintnyújtó swapok, a jelenlegi állomány idén lejáró részei várhatóan ugyanis nem kerülnek megújításra. Jelzésre került az is, hogy a kamatemelési ciklus nem áll meg, és amíg az infláció be nem ér a jegybank által elvárt 3 %+-1 %-os tartományba, addig folytatni fogják a monetáris szigorítást.

Végül erőset lépett az MNB

Megtudtuk azt is, hogy nem feltétlenül túl optimista az MNB vezetése az inflációs folyamatok kapcsán. Novemberre ugyanis valószínűleg új csúcsra érhet az infláció a mai közlésük szerint, ami erősíti Virág Barnabás MNB alelnök korábbi nyilatkozatát, miszerint jövőre is a jegybanki toleranciasáv felett alakulhat az infláció.

Erősödik a forint

Mivel a piac 30 bázispontos szigorítást várt, így a 15 bázispontos kamatemelés értelemszerűen csalódást okozott, az EUR/HUF kurzus pedig ennek következményeként egészen 355-ig emelkedett. A fentebb ismeretett további döntések, és a kiállás az infláció leküzdésére viszont jelentős mértékben erősítette a forintot, így már egyértelműen jól sikerült eddig a nap a magyar fizetőeszköz számára. Most már a 352-es érték közelében az euróárfolyam, az igazi áttörést az jelentené, hogyha a 350-es szint alá tudna újból menni a forint az euróval szemben.

Ugrik a forint a további lépésekre