Amerikában megfigyelhető a használtautó-piaci buborék. Az égbe szöktek az árak. A használt autók átlagára átlépte a 20.000 dollárt.

Jó áron, jó állapotú használt autót szinte lehetetlenség mostanság találni. A használtautó-árak tavaly év vége óta folyamatosan emelkednek és az árak valószínűleg egy ideig magasan maradhatnak. Az elmúlt 12 hónap során a használt járművek ára átlagosan közel 10 százalékkal emelkedett. Ez az elmúlt 10 év legnagyobb mértékű emelkedése, derült ki a kedden közzétett amerikai fogyasztói árindex változásából.

A „Manheim used-car index” az iparág kulcsfontosságú indexe. Jelenleg az index minden idők legmagasabb pontján áll, éves szinten mintegy 32% -kal emelkedett. Az index a koronavírus következtében történő globális lezárások alatt lecsökkent, mivel mind a használt, mind az új autó eladások száma drasztikusan lecsökkent. Azonban a vártnál gyorsabb gazdasági fellendülés hatására a kereslet rohamosan megnőtt.

Mi történt?

Az alacsony kínálat és a magas kereslet klasszikus esete.

Nincsen egyszerűen annyi eladó, olcsó használt autó, mint amennyire igény lenne ezért az árak folyamatosan emelkednek.  A járvány hatására a legtöbb autókölcsönző arra kényszerült, hogy lecsökkentse az új autó vásárlásainak számát. Az autókölcsönzők által vásárolt autók rövid időn belül általában a használtautó-piacra kerülnek. Ezért a használtautó-piacon belül nagy jelentőséggel bírnak.

A Cox Automotive becslése szerint tavaly március óta megduplázódott a használt járművek iránti kereslet. A koronavírus járvány alatt sokan a tömegközlekedés használata helyett, inkább vásároltak egy olcsó autót. Sok amerikai pénzmegtakarítási céllal vásárolt használt autókat. Különösen fokozza ennek az intenzitását az, hogy az új járművek átlagára jelenleg rekord magasan van. Az Edmunds autó-piaci kutatócég megállapította, hogy az új autók átlagos vételára idén év elején haladta meg először a 40 000 dollárt. Az eladott használt autók száma 2017 óta idén márciusban volt a legmagasabb.

Természetesen nem csak az amerikai használtautó-piacon látható a drágulás. A magyar használtautó-piacon is megfigyelhető az olcsó használt autók drágulása. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a magyar piacon a növekvő kereslet mellett az euró árfolyam változása is vélhetően jelentősen befolyásolja a hazai árakat. Ugyanis a hazai használtautó-piac jelentős részét teszik ki a nyugati országokból importált járművek.

A befektetőknek figyelemmel kell kísérniük a használt gépjárművek ármozgását, de nem szabad túlreagálniuk. Az amerikai gazdaság felgyorsulásával és teljes újranyitásával az emberek többet fognak utazni. Ezáltal hajlandóbbak lesznek járművet vásárolni vagy bérelni.

Ha a turizmus is visszatér a normális kerékvágásba, az autókölcsönzéssel foglalkozó vállalatok részvényei fellendülhetnek. Míg általánosságban a jelenlegi helyzet, az összes autóipari szereplőre kihatással lehet.