Nem tesz jót az ingadozó piaci hangulat sem.

Nagyon változatosan alakul két hete a forint árfolyama, mióta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette rendkívüli intézkedéseit a pénzpiac stabilizálásának érdekében. A magyar fizetőeszköz komoly erősödéssel reagált erre, és azóta is messze vagyunk a korábbi mélypontoktól – ma viszont újra gyengülni kezdett a forint.

Változó hangulat

A tegnapi napon is jelentősebb volatilitás uralkodott a forint piacán. Az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntő ülés utáni kommunikációja ugyanis lejtőre tette az eurót. Az EKB elnöke ugyanis borús kilátásokat fogalmazott meg az európai gazdaság közeli jövője kapcsán, ez pedig nem tett jót a sérülékeny devizák piaci megítélésének sem.

Újabb árstopok jöhetnek (www.shutterstock.com)

Mindennek ellenére a forint tegnap estére visszanyerte erejét, ma reggel azonban gyengülési hullám bontakozott ki. Ennek oka alapvetően a romló nemzetközi piaci hangulat mellett az lehet, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjúja szerint újabb termékekre kerülhet árstop. Mindez az infláció csökkenése szempontjából még jó hír is lehetne a forintnak, azonban a befektetők jelenleg úgy értelmezhetik, hogy az újabb állami beavatkozás csökkenti a bizalmat a makrogazdasági folyamatokkal kapcsolatban.

Erős jegybanki segítség

Több tényezőtől is függ, hogy meddig tart ki a forint mostani gyengülése. Kedd óta tudjuk, hogy az MNB fenntartja az egyhetes betéti tender intézményét egészen addig, amíg az ország kockázati megítélése nem javul számottevően – a jegybanki segítség pedig támaszt adhat a hazai fizetőeszköznek. Emellett azonban a most éppen némileg emelkedő gázárak alakulása, valamint az uniós forrásokkal kapcsolatos tárgyalásokról érkező hírek is befolyásolhatják a forint árfolyamát. Technikai szempontból egyértelműen az lenne pozitív, ha tartósan a 410-es szint alá esne az EUR/HUF kurzus, gyengülés esetén pedig a 415-ös szint lehet az első nagyobb akadály.

Címlapkép forrása: Shutterstock