367 alatt az EUR/HUF kurzus.

Nagy várakozások előzték meg a mai egyhetes betéti tenderkiírást, ugyanis lehetősége volt az MNB-nek újból dönteni az egy hete újra irányadónak kinevezett rátáról. Kicsi volt rá az esély, hogy a folyamatosan zuhanó forint ellenére nem lép semmit a jegybank, és végül lépett is; 40 bázisponttal emelt az egyhetes betéti tender rátáján a jegybank.

Jelentős szigorítás

A mostani lényegében kamatemelésnek betudható lépéssel 2,9 %-ra nőtt az irányadó kamat Magyarországon. Így összességében novemberben már 1,1 %-kal nőtt ez a mutató, ami mindenképpen régen látott szigorításnak nevezhető, és valószínűleg erőteljesebb hatást is gyakorol már a makrogazdasági folyamatokra is. Erre szükség is van, hiszen az elszaladó infláció megállítása szolidabb szigorításokkal úgy tűnik, nem lehetséges.

Nagyot szigorított ma az MNB

Októberben Virág Barnabás MNB alelnök nyilatkozata szerint év végéig maradhatott volna a 15 bázispontos havi emelési ütem; ez alapján év végére 2,1 %-ra emelkedett volna az irányadó ráta, ehhez képest még a decemberi döntések előtt tartunk 2,9 %-nál. Látható tehát, hogy a jegybank intenzíven reagál a megváltozott körülményekre, és a piac számára is pozitív meglepetés lehet a gyors beavatkozás.

Erősödik a forint

A forint a héten jelentős mértékű gyengüléssel új történelmi mélypontra esett, volt, hogy 372 forintot is kellett adni egy euróért a devizapiacon. A döntés előtt már némileg erősödött, ugyanis készpénznek vehették a befektetők, hogy ilyen ideges piaci hangulatban nem opció, hogy nem szigorít ma semennyit a jegybank. A szigorítás utáni erősödés pedig

Ugyanakkor kérdés, hogy mekkora erősödésre elég a mostani lépés; a régiós jegybankok esetleges további szigorítása újra hasonló lépésekre kényszerítheti az MNB-t, hogy ne tűnjön el a forint vonzereje a hasonló sérülékeny devizák körében. Emellett a következőkben az inflációs adatokra, valamint az azt befolyásoló tényezőkre lehet érdemes figyelni, hogy következtethessünk a jegybank ezt követő lépéseire. És maga a forint árfolyama is fontos lehet, hiszen a mai lépést lehet úgy is értelmezni, hogy van az a szintű forintgyengülés, amit már nem tolerál az MNB sem.

https://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/aukciok-tenderek-gyorstenderek/forint-tenderek-gyorstenderek