410 felett az euróárfolyam, lényegében összeomlott a forint.

Emlékezhetünk még azokra a márciusi napokra, amikor szóbeszéd volt, hogy immár majdnem 400 forintot is kellett adni egy euróért a háború okozta piaci pánik következtében. Ez jó időre lekerült akkor a napirendről, az elmúlt hetekben azonban egészen hihetetlen tempóban gyengül a magyar fizetőeszköz. Mindez újabb és újabb mélypontokat jelent a főbb devizákkal szemben – a fordulathoz egyre több tényező szerencsés együtt állása kellhet.

Minden, de minden összejött

Messziről kellene indítani, ha a forint mostani gyengülésének az összes okát fel akarjuk tárni. Egyértelmű, hogy az elszaladó infláció miatt erőteljesen romlik a hazai pénznem vásárlóértéke, ami az alapvető kiváltó oka tud lenni a leértékelődésnek. Emellett jó néhány országspecifikus tényező is elbizonytalanítja a piaci szereplőket; ilyenek a különadók és az árstopok, mint gazdaságba beavatkozást jelentő intézkedések. Függetlenül attól, hogy a későbbi költségvetési egyensúlyban és az infláció leküzdésében szerepet játszhatnak ezek, a befektetők egyelőre az intézkedések üzenetértékét nézhetik.

Még nagyobb problémaként élheti meg a piac azt, hogy a kormány és az Európai Unió között továbbra sem született meg a megállapodás a helyreállítási alapról, azaz jelentős mennyiségű uniós forrásról. Minden más időpontban is számottevő bizonytalansági kockázatot jelentene ez a tény, de a mostani, igen sérülékeny gazdasági, költségvetési helyzetben különösen. Bár időről időre felvillan egy-egy kormányzati nyilatkozat miatt a remény, hogy közel az egyezség, konkrétumok nélkül inkább a negatív verziót árazhatja a piac.

Fókusz a holnapi napon

A fentiek önmagukban is elegek lennének a jelentős forint gyengüléséhez, van azonban jó pár kinti tényező is, amelyek aggodalomra adnak okot. Ide sorolható a recessziós félelem a nagy jegybankok monetáris szigora nyomán, valamint a dollár szinte megállás nélküli erősödése is. Nem szabad elfeledkezzünk az orosz-ukrán háborúról sem, mely földrajzi közelsége miatt is nyomást helyez a régiós eszközökre.

Nehéz helyzetben a jegybank a zuhanó forint miatt (www.shutterstock.com)

Holnap hirdeti meg az egyhetes betéti tendert újra a jegybank. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igen nehéz helyzetben van, ugyanis múlt héten szűnt meg a kettős kamatrendszer, és olvadt egybe az egyhetes betéti tender kamatszintje és az alapkamat. Kérdés, hogy a zuhanó forint láttán mégis szigorít-e előbbin holnap az MNB, illetve történik-e szóbeli, vagy piaci intervenció a magyar fizetőeszköz védelmében.

Címlapkép forrása: Shutterstock