370 körül ragadt a forint, csúnya a technikai kép.

Tegnap új történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben, ami azt jelenti, hogy immár 370 forint körüli szinten tartózkodik az EUR/HUF kurzus. A gyengüléshez hozzájárultak nemzetközi piaci események és trendek, de alapvetően úgy tűnik, az MNB még mindig nem tudta meggyőzni a befektetőket a monetáris politikai szigorítás elégséges mivoltáról.  Különösen érdekes lehet így a csütörtöki nap a forint számára.

Erősödő dollár, bizonytalanodó befektetők

A mostani forintgyengülés mögött részben a dollár erősödése áll, aminek Jerome Powell újabb Fed elnöki jelölése, valamint Christine Lagarde EKB-elnök kamatemelést ellenző kommunikációja az oka. A dollár szárnyalása fokozza a sérülékeny devizákkal kapcsolatos óvatosságot, így a forintra is nyomás helyeződött. Emellett az általános nemzetközi piaci hangulat is erősen romlik, az orosz-ukrán határon lévő orosz csapatösszevonások is kockázatkerülésre biztathatják a befektetőket.

A legerősebb indok azonban az MNB a (piac által ezek szerint kevésre értékelt) monetáris politikája. Bár múlt héten újra az egyhetes betéti kamat lett az irányadó, ami 70 bázispontos emelésen esett át, ez egyfelől a bizonytalanságot is fokozta a forint piacán. Ezt a rátát ugyanis hetente felülvizsgálja az MNB, így most csütörtökön is. Ráadásul a régiós jegybankok akár ennél is határozottabban folytatják a kamatemelést, ami a forint versenyképességét gyengíti.

Újra hozzányúlhat az egyhetes betéti kamathoz az MNB

Ellenállásnál az árfolyam

Mivel történelmi mélypontról beszélünk, nagyon nehéz felfelé szinteket látni az euróárfolyam tekintetében. Ennek ellenére a 370-es lélektanilag is fontos szint ellenállásként működhet, amivel jelenleg küzd is az EUR/HUF keresztárfolyam. Amennyiben ez a gát is átszakadna, aligha reménykedhetnénk egy ideig tartós erősödésben. Természetesen a 400 forintos euróárfolyamra jelenleg még igen kicsi az esély, de 370 fölé emelkedve könnyen újabb gyengülési hullám indulhat – főleg, ha nem sikerül felvennie a jegybanknak az inflációval a harcot. Erősödés esetén határozottan a 370-es szint alá kellene betörnie az árfolyamnak, pozitív irányváltást pedig a 360-370 közötti sáv közepének, a 365-ös szintnek a legyőzése jelenthetne.

Elszállt az euróárfolyam (www.investing.com)

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/szakadekban-a-forint-370-folott-az-euro-ara-dollar-deviza-piac.740710.html