A kriptók új ciklusa – a szakadás után sokan az emelkedést várják

Az elmúlt napok a masszív volatilitásról szóltak, amint a fő makrotényezők egymásnak feszültek. A kriptókat erősíti, hogy az elmúlt időszak egyik legfontosabb makrotényezője változott, gyengült a dollár. A napokban elképesztő visszahúzódást láthattunk a zöldhasú értékében, amely egészen a júliusi magasságokig zuhant vissza. Jelenlegi értéke 107, ami a szeptemberi 115-ös szintek után egy óriási megkönnyebbülés a dollárban denominált kriptók piacán. Olcsóbbá tette a külföldi valutával rendelkező befektetőknek a vásárlást, megdobva ezzel a keresletet és az árfolyamot.

Ez még nem minden, hiszen az inflációs számok is nagyon kedvezőek voltak. Az októberi 8,2 százalékról a szakértők egy 0,2 százalékos csökkenést vártak, hiszen a Fed nagyon keményen dolgozott a gazdaságok hűtésén. Meglepő módon jócskán túlszárnyaltuk a várt értéket, 7,7 százalékig csökkent az Egyesült Államok inflációja. Ez egy szignifikáns változás, amely pozitív hatást gyakorolhat a piacra, hiszen ez azt jelenti, hogy már felmerülhet majd a kevésbé agresszív kamatemelés gondolata is. Ennek ellenére mégis elképesztő mélységeket értünk el, hiszen a bitcoin árfolyama 15 500 dollárig zuhant be. Ilyen pozitív irányú, szignifikáns változások ellenére is vérengzést láttunk a piacon. Mi okozhatta ezt?

Fokozódott a kétségbeesés – Véresre sikerült a 69 ezer dolláros bitcoin évfordulója

Ahogy arról már értesülhettünk a kriptobefektetések egyik mély időszakát éljük. Egy évvel ezelőtt, november 10-én tette meg a bitcoin az utolsó próbálkozásait a 69 ezer dollár áttöréséhez, azonban az itt tapasztalt ellenállás túl nagy falatnak bizonyult. Az elmúlt egy évben végi egyfajta hangulat uralkodott a piacon, a negativitás. A medvepiac könyörtelenül vágta tönkre a teljes kriptovilágot, nem kímélve egyik szereplőt sem. A gyengébbek már kiestek, az erősebb kriptovaluták is egyre nagyobb mínuszokat halmoznak fel. A befektetők körében egyre nagyobb a kétségbeesés.

(www.shutterstock.com)

Erre most újabb okot adott az FTX botrány. Egyetlen nap alatt került a padlóra a kriptovilág egyik legismertebb arca, Sam Bankman-Fried. 15 milliárd dolláros vagyona is odalett, amikor az általa tulajdonolt FTX nevű kriptotőzsde bedőlt. A hír alapjaiban rázta meg az eleve nehéz időszakát élő kriptokereskedési piacot. Nagy kérdés azonban, hogy az FTX botrány elhalványulása után a megváltozott makrogazdasági tényezők elhozhatják-e a régóta várt ralit és az új időszakot a kriptók világában?

Forrás: msn.com; vg.hu

Címlapkép: Shutterstock