Bőven 410 alá süllyedt az euróárfolyam a kamatdöntés előtti órákban.

Tegnap még meglehetősen gyenge szinteken mozgott a magyar fizetőeszköz a főbb devizákkal szemben, azóta azonban fordulatot láthatunk a forint piacán. Az EUR/HUF kurzus így bőven 410 alá süllyedt, és ma reggel folytatni próbálja az erősödést a hazai pénznem. A további mozgás egyértelműen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) délutáni döntésétől függ majd, ugyanakkor a mostani erősödés bíztató előjelként is felfogható.

Kamatdöntés előtt

Az elmúlt hetekben rájárt a rúd a magyar fizetőeszközre. Az uniós pénzekkel kapcsolatos bizonytalanság, a növekvő energiaárak és az elromló nemzetközi piaci hangulat, a Standard & Poor’s  hitelminősítő kilátásrontása mind a gyengülés irányába vitték a forintot, ami így a júliusi mélypontok közelébe gyengült az euróval szemben. Ráadásul az inflációs nyomás továbbra sem látszik enyhülni, és a vásárlóérték romlása egyértelműen a forint értékvesztéséhez vezet. A piaci hangulat ugyanakkor javult mára, ami elősegíthette a forint erősödését.

Úgy tűnik, hogy a piaci szereplők optimistán állnak a jegybank mai kamatdöntéséhez is. Az MNB 14 órakor közli a kamatdöntő ülés eredményét, az biztosra vehető, hogy újra jelentős szigorítást eszközöl a Monetáris Tanács az inflációs nyomás enyhítése érdekében. Előző hónapban 100 bázisponttal emelkedett az irányadó ráta, valószínűleg a piac most is hasonló mértékű emelést áraz. Ennél valamivel nagyobb szigorítás pozitív meglepetésként lehetne értelmezhető, a jelentősen elmaradó kamatemelés viszont akár újabb forintesést is okozhat.

Eldőlhet az irány

A kamatdöntés mértéke mellett az azt követő közlemény és kommunikáció kiemelt jelentőséggel bírhat. A jegybanktól ugyanis fontos információkat kaphat a piac a monetáris szigorítás további menetéről, illetve arról is, hogy az MNB szerint mikor következhet be fordulat az egyre növekvő ütemű pénzromlás tekintetében. A befektetők természetesen kiemelten figyelhetnek arra, hogy elhangzik-e bármi a forint árfolyamával kapcsolatban, akár közvetlen, akár közvetett módon. Ha ugyanis a mostani szinteket túl gyengének tartja az MNB, akkor a piaci szereplők is kisebb bátorsággal fogadhatnak a továbbiakban a magyar fizetőeszköz ellen, tartva a központi bank esetleges szóbeli vagy gyakorlati beavatkozásától.

Címlapkép forrása: Shutterstock