Vajon milyen hónap áll előtte?

Akik bíztak a forint erejében, esetleg a magyar fizetőeszköz erősödésére tették meg tétjeiket, nem panaszkodhatnak az augusztust illetően. A júliusi kamatemelés hatásai ekkor realizálódtak igazán, illetve azóta túl vagyunk újabb monetáris szigorításokon. A kérdés, hogy mennyire lett már beárazva a piacon a jegybank forintot (is) támogató politikája, és kell-e új impulzus a további erősödéshez.

Közel a májusi csúcs

Az augusztust még úgy kezdte a forint, hogy a 360-as árfolyam jóval közelebb volt az euróval szemben, mint a 350-es. Mostanra pedig már utóbbi alá is képes volt erősödni a forint, ami komoly áttörést jelent; ezzel lényegében kiszakadt a hónapok óta domináns 350-360 közötti sávból az EUR/HUF kurzus. Ezzel már a májusi csúcsok közelében jár a magyar fizetőeszköz, amely azok hatására alakult ki, hogy ekkor lengette be Virág Barnabás alelnök a jegybanki szigorítási ciklus kezdetét a magas infláció letörésére. Szép eredmény tehát a forinttól, főleg az erősödés üteme, de azért a szigorítás belengetésének idején elért árfolyam megcélzása önmagában még nem trendforduló, ehhez leginkább a 340-es szint alatti euróárfolyam kellene.

Ma nem teljesít jól a forint, de az összkép pozitív (www.investing.com)

Meddig tarthat a hatás?

A monetáris szigorítás tankönyvi módon erősíti az adott ország fizetőeszközét, ezért egyáltalán nem meglepő a forint az elmúlt időszakban látott mozgása. Még akkor sem, ha néhány egyéb tényező (néha megingó nemzetközi hangulat, EU-s forrásokkal kapcsolatos vita) az ellenkező irányba is fejtett ki hatást. Láthatjuk azt is, hogy a kamatdöntések annak ellenére izgalmasok, hogy tudjuk előre Virág Barnabás jelzése alapján, hogy 30 bázispontos ütemben halad a szigorítás. Erre jó példa az állampapír-vásárlás lassú kivezetésének elkezdése az augusztusi ülés értelmében.

Az országspecifikus tényezők is számítanak

A forint számára elsődleges kérdés, hogy a jelenlegi szigorítási ciklus még tud-e további újat mondani. Illetve, nem tudjuk még, hogy meddig tart, hiszen az MNB az inflációs cél eléréséig szigorítana, ami 3 %+-1 %. Ezt az információt azonban vélhetőleg már szintén beárazta a piac, ezért leginkább olyan újdonságok lehetnek szükségesek a további erősödéshez, mint a már említett eszközvásárlási program kivezetése, illetve pozitív országspecifikus tényezők.