Sosem volt még ilyen gyenge a forint, az előző heti jegybanki szigor sem volt elég a fordulathoz.

Már a tegnapi nap sem alakult túl jól a forint számára, a magyar fizetőeszköz ugyanis jelentős gyengüléssel kezdte a hetet. Bebizonyosodott, hogy nem igazán csökken a nyomás, annak ellenére sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éppen egy héttel ezelőtt tett újra jelentős lépéseket az infláció letörése érdekében.

Teszten a tűrőképesség

Ahogyan arról részletesen is beszámoltunk, még határozottabb tempóra kapcsolt az MNB a monetáris szigorítást illetően előző héten. 7,75 %-ra emelkedett az irányadó ráta, mindezt úgy, hogy a kettős kamatrendszernek is véget vetett a jegybank; innentől az alapkamat és az egyhetes betéti tender kamatszintje között nincs különbség. Ráadásul megtudtuk azt is Virág Barnabás MNB alelnöktől, hogy devizalikviditást nyújtó swap tendereket biztosít a jegybank, amennyiben azt szükségesnek látja a pénzpiacon negyedév közben is, nemcsak negyedévek végén.

Kevés lehetett a kamatemelés

A mostani újabb zuhanással a piac lényegében tesztelheti is a jegybankot, hogy mi az az euróárfolyam, amelyet már nem tolerálnak a döntéshozók. Korábban tűnhetett úgy, hogy a 400-as szint fölé nem nagyon mehet az EUR/HUF kurzus, ez azonban mostanra megváltozott. Nagy kérdés, hogy történhet-e reálisan olyan gyengülés, amelynek hatására esetleg beavatkozik az MNB, akár szóbeli intervencióval.

Más is kellhet a fordulathoz

A fentiek alapján kirajzolódik, hogy a határozott jegybanki politikán túl egyéb tényezők megoldására is szükség lehet a tartós fordulathoz. Kiemelt lehet ezek közül is az Európai Bizottsággal folytatott vita az uniós forrásokról. Amennyiben jelentős, korábban tervezett támogatásoktól esne el Magyarország, az gyengítené a költségvetési egyensúlyt, az ettől való félelem is egy motorja lehet a forint gyengülésének. Ezen kívül persze külső tényezők is szerepet játszanak, a tőlünk nem is olyan messze intenzíven zajló orosz-ukrán háború egy újabb gátja a tartós jókedvnek a forint piacán.