7,25 % maradt az irányadó ráta, sok minden eldőlhet jövő kedden.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, sikerült szép erősödést felmutatnia a magyar fizetőeszköznek, miután viszonylag sokáig állt az euróárfolyam a kritikus 400-as szint körül. A jó teljesítményben szerepet játszott a javuló nemzetközi tőzsdei hangulat, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előző heti rendkívüli kamatemelése is. Ma azonban már nem módosította az irányadó rátát a jegybank, kérdés, hogy a piac milyen várakozásokat támaszt a jövő héten esedékes rendes kamatdöntő üléshez.

Erősödés – nagyobb rész megtartva

A hét elején sikerült egy látványos erősödési hullámot elkezdeni a forintnak, aminek köszönhetően az EUR/HUF kurzus egészen 394 környékére esett vissza. Ha azt a szintet egyelőre nem is, az előny jó részét megtartotta a magyar fizetőeszköz. Ugyanakkor jelentős távolság még mindig nincs a mélyponttól, egy rosszabb hír hatására könnyen újra történelmi értékeket láthatunk a grafikonon. Mindenesetre jó hír, hogy nem gyengült rögtön vissza a forint az első próbálkozás után, egyértelműen az árfolyam stabilizálódásáról beszélhetünk.

A piaci szereplők természetesen továbbra is feszülten figyelik az országspecifikus történéseket, legyen szó a gazdaságpolitikáról, az inflációs pályáról, vagy a gazdasági növekedéssel kapcsolatos adatokról. Emellett továbbra is jelentős szerepet kaphat az uniós forrásokról szóló vita végkimenetele, egy esetleges megegyezés komoly forinterősödést is hozhatna. Amíg a fentiekkel kapcsolatban nem lát napvilágot új információ, az általános befektetői hangulat mozgathatja a forint árfolyamát leginkább.

MNB-re várva

Azzal, hogy ma nem módosította az egyhetes betéti tender kamatát az MNB, talán még felfokozottabb várakozás előzheti meg a jövő kedden esedékes kamatdöntő ülést. A Monetáris Tanács ugyanis amellett, hogy várhatóan tovább emeli a most nem irányadó alapkamatot, véleményt közölhet az inflációs folyamatokról és az elkövetkezendő szigorításokról is. Külön fontos lehet, hogy az MNB vezetése tesz-e majd utalást arra vonatkozóan, hogy miért történt a múlt csütörtöki rendkívüli kamatemelés. Ezzel ugyanis a jegybank jelzést adhatna arról, hogy milyen forintárfolyamot tart elfogadhatónak a főbb devizákkal szemben, ami a piac számára is komoly figyelmeztetés lehet.

Izgalmas lesz a jövő hét az MNB ülése miatt