Kétségtelen, hogy október 27-én 75 bázisponttal emeli irányadó kamatát az Európai Központi Bank, és további emelésekre kötelezi el magát. Azonban az várható, hogy a jövőbeni emelések mértéke nem sokáig fognak kitartani és már decemberben lefelé fog tendálni, amikor az EKB frissíti makrogazdasági előrejelzéseit. Így decemberben valószínűleg 50 pont körüli emelés lesz, amivel 2,5%-ra emelik a kamatot. Az iBanFirst gazdasági elemzői szerint a csütörtöki ülésen azonban két új fejlemény is várható.

Egyrészről az EKB várhatóan egy olyan modellt hoz létre, amely arra ösztönzi a bankokat, hogy a 2023. júniusi határidő előtt fizessék vissza az alacsony költségű TLTRO-kölcsönöket (célzott hosszabb távú refinanszírozási művelet). Másrészről a mérleg csökkentésről, azaz mennyiségi szigorításról szóló megbeszélések is várhatóan előrehaladnak a Kormányzótanács tagjai között.

Jelenleg az EKB egyszerűen elkötelezheti magát a csökkentés mellett, amely 2023-tól kezdődik, amikor a kamatemelési ciklus véget ér. A technikai részleteket pedig vélhetően decemberben hozzák nyilvánosságra. Az első lépés a mennyiségi szigorítás felé az APP (Asset Purchase Program, az EKB által elindított első eszközvásárlási program) keretében megkezdett újrabefektetési folyamat lezárása lehetne. Csak ezután kerülhet sor kötvényértékesítésre, a piac és a kamatláb alakulásától függően. Tehát jelenleg valószínűtlennek tűnik, hogy az EKB ülése az európárok volatilitásában természetellenes növekedést eredményezne.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mérleg csökkentés és a TLTRO körüli problémák kevéssé befolyásolják a piacot, hiszen ezek főleg a szakembereket érdeklik. A kamatemelés nem változtathatja meg az euró alaptrendjét, amely beszűkült. Habár az elmúlt hetekben a spekulánsok ismét euróvásárlásra adták a fejüket, de ez valószínűleg rövid életű lesz, mint tavaly júliusban. 

Az Atlanti-óceán mindkét partján működő gazdasági különbség, valamint az EKB és az Egyesült Államok jegybankja közötti monetáris politikai különbség két olyan fő tényező, amely rövid és középtávon csak növelheti a közös valuta leértékelődését. Így az első cél a 0,96 EUR/USD árfolyam lehet.