Nem bír elszakadni a gyenge szintektől a forint árfolyama.

A mai nap sem alakul eddig túl jól a hazai fizetőeszköz számára. Alapvetően a gyengülés jellemezte a forintot az utóbbi napokban, amelynek számos oka volt. Tegnap estére úgy tűnt, hogy mégis megnyugodnak némileg a kedélyek, ugyanis napon belül komoly korrekcióra volt képes a forint a főbb devizákkal szemben. Nem tartott viszont sokáig az öröm, aminek jelentős részben az lehetett az oka, hogy nem emelt ma az irányadó kamatszinten a jegybank.

Derűre ború

Az augusztusi hónap eleinte kifejezetten jól alakult a forint számára. Volt némi fellélegzés a júliusi hónap után az országspecifikus befektetői megítélésben, a dollár gyengülésnek indult, és erős remények voltak az uniós forrásokról szóló megállapodás mielőbbi bekövetkeztére is. Mindezek azonban ha nem is teljes mértékben, de eltűntek; a dollár újra erősödni kezdett, és nincs konkrétum a helyreállítási alap pénzeiről sem.

Romlott az országspecifikus megítélés, ennek látta kárát a forint is

Ami igazán betett a forint számára, az a Standard & Poor’s hitelminősítő pénteki döntése volt. Az S&P ugyanis rontott a magyar adósságbesorolás kilátásán, stabilról negatívra – a befektetésre ajánlott kategóriában maradt Magyarország, de egyetlen lépésre kerültünk így a leminősítéstől. A hitelminősítő döntése felhívta a figyelmet az országspecifikus kockázatokra, a magas inflációtól kezdte az orosz importtól való függőségen át egészen az uniós pénzek bizonytalanságáig. Ebben a környezetben nem volt meglepő tehát a forint gyengélkedése.

Nincs lépés, gyengülés van

Ma szokásosan meghirdette egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Bár az előző időszak kommunikációja alapján nem volt várható a jelenleg 10,75 %-on álló irányadó kamat további emelése, a forint zuhanása miatt mégis látszott erre némi esély. Így, hogy a jegybank végül tényleg nem nyúlt a meghatározó kamatszinthez, a piaci szereplők értékelhették úgy, hogy tér nyílhat a forint további gyengélkedésére. Éppen ezért is lesz érdemes figyelni az augusztus végén esedékes rendes kamatdöntő ülésre és az azt kísérő kommunikációra; megtudhatjuk, hogy az MNB vezetése hogyan vélekedik a pénzpiaci folyamatokról.