Összességében nagyon jól alakult eddig az augusztus a magyar fizetőeszköz számára, hiszen jelentős erősödést tudott felmutatni a főbb devizákkal szemben. Ebben némi törés keletkezett kedden, amikor a hírre, miszerint a Barátság kőolajvezetéken át leállt az olajszállítás, esni kezdett a hazai pénznem értéke is. A visszapattanás is gyors volt viszont, jó kilátásokat adva a továbbiakra nézve.

Eső után erősödés

Az, hogy a Barátság kőolajvezetéken leállt az olajszállítás Magyarországra, értelemszerű módon okozott jelentős esést a magyar piacon. Az energiabiztonság kérdése ugyanis mindig kulcsfontosságú, de az orosz-ukrán háború és annak hatásai miatt jelenleg még kiemeltebb szerepet kap. Az aggasztó hírekre rögtön 400 közelébe száguldott az EUR/HUF kurzus, ez ugyanakkor technikai elemzés szempontjából a kerek szint visszatesztelésnek is megfelelő lehet.

A nemzetközi piaci hangulat is segíti a forintot (www.shutterstock.com)

Hamar érkezett azonban a megnyugtató hír, hogy a Mol kifizeti a tranzitdíjat az ukrán szakaszra vonatkozóan, így újra is indult a nyersolaj szállítása a régióba. Erre már önmagában jelentős erősödésbe kezdett a magyar fizetőeszköz. Az amerikai inflációs adat, amely a vártnál kisebb ütemű pénzromlást mutat, gyengíteni kezdte a dollár, és ezáltal erősíteni a forinthoz hasonló sérülékeny devizákat.

Fontos szintnél

Az euróárfolyam ezzel újra fontos szinthez érkezett, a 394-395 közötti zóna ugyanis többször fordította már meg a forint kedvező tendenciáját. A továbbiakban tehát erre a szintre lesz érdemes figyelni, ennek letörése esetén a 390-as euró is könnyen karnyújtásnyira kerülhet, újabb gyengülés esetén viszont újra a 400-as eurót szokhatjuk meg. Mindez a nemzetközi hangulat és az országspecifikus befektetői bizalom alakulása mellett jelentős mértékben függ a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további monetáris politikájától, és az uniós források körüli vita állásától is.

Címlapkép forrása: Shutterstock