Sok minden összejött.

Kezd egyre súlyosabbá válni a forint gyengülése a főbb devizákkal szemben. Míg akár 1-2 héttel ezelőtt is komoly esélyek látszottak rá, hogy a 350 forintos értéke alatt kereskedhetünk majd az euróval, gyakorlatilag a héten ez a remény egy időre szertefoszlott. Az EUR/HUF kurzus ugyanis már 357-nél ár, ami jelentős gyengülés, főleg ahhoz képest, hogy augusztusban szinte egy konstans erősödést tudott még mutatni a forint árfolyama. Mi állhat a háttérben?

Csak esik és esik

Szinte az augusztusi erősödés inverz képét láthatjuk az EUR/HUF napos grafikonján, némi különbség, hogy most gyorsabb a forint esése, mint amilyen tempóban szárnyalt a múlt hónap szinte teljes egészében. Meg is van az eredmény: utoljára augusztus első napjaiban volt ilyen gyenge a forint, több, mint másfél hónapos mélypontról beszélhetünk tehát az euróval szemben. A korábbiakban sokszor a 350-es szint fontosságára hívtuk fel a figyelmet az erősödés szempontjából, de ez most már távolinak tűnik. Reálisan inkább a 360-as érték alatt maradás lehet kulcsfontosságú; afelett már a történelmi mélypontok közelében találhatja magát a forint. Visszaerősödés esetén pedig először a 355-es sávközepet kellene legyőznie a forintnak.

Egyre nagyobb a baj (www.investing.com)

MNB és infláció

Ahogy arról beszámoltunk, nagyon meglepő döntést hozott az alapkamattal kapcsolatban a jegybank kedden. A további szigorítási lépések ellenére csalódással reagálhatott a forint, ahogy arra is, hogy mostantól már a 15 bázispont lesz a megszokott tempó az eddigi 30 bázispontos havi szigorítás helyett.

Hiba lenne azonban csak a keddi eseményekre fogni a gyengülést. Fontos még, hogy Virág Barnabás MNB alelnök időről időre nyilatkozza, hogy az infláció tartósan magasan maradhat Magyarországon, ami a tankönyvek szerint is a gyengülés irányába viheti a forintot. Az új céldátum már 2022 ősze a pénzromlás leszorításához, ami még igen távol van. Ide tartozhat még a kormány fiskális élénkítése: a kiosztott támogatások és a gazdaság helyreállításához szükséges kiadások szintén a pénzromlást erősítik. Ahogyan a gigantikus devizakötvény kibocsátás is, ami nem éppen támogató kéz a forint számára. Ne feledkezzünk meg az Evergrande nehéz helyzete miatt váltakozó piaci hangulatról sem; a bizonytalanság szinte mindig érzékenyen érinti a forinthoz hasonlóan sérülékeny devizákat.

Országspecifikus tényezők is a háttérben

Ahogy látható, gyűltek már a viharfelhők a forint felett, amelyek eredője jelentős gyengüléshez vezetett. A továbbiakban a fenti tényezőkben bekövetkező pozitív változás segíthet még a forinton, de révén, hogy folyamatok okozzák az esést, nem biztos, hogy ebből a pontból könnyű lesz magára találnia a magyar fizetőeszköznek.