Szinte folyamatosan esik a forint.

Ami most a forint piacán történik, az valószínűleg nem az, amire a folyamatos erősödéssel járó augusztusban számíthattunk. A magyar fizetőeszköz árfolyama az euróval szemben már a 364-es szint felett van, az esés lényegében folyamatos az elmúlt hetekben. Karnyújtásnyira került ezáltal az forint mélypontja.

Szárnyaló infláció – kevés szigorítás?

Kedden tartotta kamatdöntő ülését a jegybank Monetáris Tanácsa, amit igen nagy figyelem kísért. Ekkor ugyanis a 360-as szint körül ingadozott az EUR/HUF kurzus, így egyértelmű volt, hogy az MNB lépéseitől és kommunikációjától függ, hogy a kerek szintről merre lendül át a forint árfolyama. A Monetáris Tanács végül 15 bázispontos kamatemelés mellett döntött, emellett Virág Barnabás MNB alelnök a döntés után nem sokkal jelezte, hogy decemberig maradhat ez a szigorítási tempó.

Csalódást okozhatott az MNB

Arra is felhívta a figyelmet a központi bank, hogy tartós maradhat az infláció. A szeptemberi, kilenc éves csúcsot jelentő 5,5 %-os infláció még nem is biztos tehát, hogy a csúcsot jelenti. Mindenesetre Virág Barnabás szavaiból ítélve 2022 vége előtt nem számíthatunk 3 % körüli inflációra. Bár közleményében az MNB igyekezett igen szigorú hangnemet megütni, úgy tűnik, hogy ez a forint gyengülésének megfordítására nem volt elég.

Meddig eshet még?

A forint árfolyamára nézve nem nehéz megállapítani a trendet; gyakorlatilag napról napra gyengül el a magyar fizetőeszköz. A 360-as ellenállás bevétele miatt várható volt technikai szempontokat figyelembe véve is, hogy meglódul az EUR/HUF keresztárfolyam. A tempó azonban némileg meglepő lehet, pláne úgy, hogy a nemzetközi hangulat alapvetően pozitivitása miatt vélhetően szinte kizárólag a forintspecifikus tényezők állnak az esés mögött. Néhány forintra van már csak a történelmi mélypont az euróval szemben – ha a 365-ös szint azonban akár az esés túlzott gyorsasága miatt megállítja a lejtőn a forintot, akkor ez elkerülhető lenne. Ha a 360-370 közötti sáv imént említett közepe is elesik, akkor viszont halmozottan nagyobb esély nyílik a további zuhanásra. A 365-ös szintről való lefordulás után első körben a 360-as kerek érték tesztelése következhet.

Közel a mélypont (www.investing.com)