Újra a jegybankon a piac szeme ma délután.

Ismét elérkezett a hónap legfontosabb napja a magyar fizetőeszköz számára: ma tart ugyanis kamatdöntő ülést az MNB Monetáris Tanácsa. A jegybanktól újabb szigorítás várható, azonban ennek mértéke és a mellékelt kommunikáció sem mindegy a forint számára. Mindenesetre egyelőre nem túl erősen vág neki a döntésnek a forint, továbbra is a bizonytalanság az uralkodó.

15 bázispontos emelés jöhet, és még más is

Az MNB júniusban kezdte meg monetáris szigorítási ciklusát az elszálló inflációra válaszul. Legutóbb szeptember végén, 15 bázisponttal emelte meg a központi bank az alapkamatot ennek keretében, és egyéb szigorító intézkedéseket is hozott a forint swap állományra és az állampapír vásárlásokra vonatkozóan. Akkor megtudtuk Virág Barnabás alelnöktől, hogy a 15 bázispontos szigorítás irányadó lesz a következő hónapokban, így az alapvető várakozás most is ekkora emelés lehet.

Szigorítani fog az MNB, a mérték és a hogyan a kérdéses

Kérdés, hogy újra bejelentésre kerülnek-e újabb szigorítási intézkedések. Az infláció ugyanis szeptemberben 5,5 %-ra, 9 éves csúcsra emelkedett. Ráadásul semmi nem utal arra jelenleg, hogy a folyamat visszafordulna, és az energiaárak emelkedése mellett főleg nehezen elérhető cél az infláció gyors letörése. Márpedig a jegybank elkötelezett ez iránt, így nem lenne meglepő, ha újra meglehetősen szigorú hangvételt ütne meg a jegybanki kommunikáció – ami szintén lehet annyira fontos ma délután, mint a meghozott döntések.

Eldőlhet a forint sorsa

A forint számára értelemszerűen a minél erőteljesebb szigorítás, emellett pedig a minél szigorúbb hangvételű jegybanki kommunikáció az előnyös. Tegnap ugyanis már a 362-es szintet is elérte az EUR/HUF kurzus, ami az utolsó jelentősebb akadály lehet a történelmi mélypontok felé vezető úton. Ha sikerülne a mai döntés és kommunikáció után érdemben 360 alá erősödnie az euróval szemben a magyar fizetőeszköznek, akkor újból a régi, 350 és 360 közti sávban tudna mozogni a forint. Ott pedig elsőként a nemrég meglátogatott 355-ös árfolyam leküzdése lehet komoly kihívás. Amennyiben csalódást okoz a piac számára a mai döntés, akkor viszont a 360-as szint felett ragadhat meg tartósabban is a forint árfolyama. Bőven van tehát tétje az euróárfolyam szempontjából is a mai eseménynek, érdemes lesz pontosan követni a délután 2-kor érkező döntést és a piaci reakciókat.

360 alatt vagy felett: ez a kérdés mára a forint számára (www.investing.com)