Az S&P Dow Jones Indices, az S&P Global (NYSE: SPGI) Inc. pénzügyi adatszolgáltató részlege közölte, hogy 2021-ben kriptovaluta-indexeket indít, ezzel a legfrissebb nagy pénzügyi társaság lesz a kialakulóban lévő eszközosztályban.

Az S&P DJI márkanévvel ellátott termékek a new york-i székhelyű Lukka kriptovaluta elemző társaság adatait használja fel majd az 550 legtöbbet kereskedett valutához – közölték a vállalatok.

Az S&P ügyfelei együttműködhetnek az indexszolgáltatóval testreszabott indexek és egyéb benchmarking eszközök létrehozásában a kriptovaluták piacán – közölte az S&P és a Lukka közös nyilatkozatában.

Az S&P és a Lukka remélik, hogy a megbízhatóbb adatszolgáltatás megkönnyíti a befektetők számára az új eszközosztály elérését, és csökkentik a nagyon ingatag és spekulatív piac néhány kockázatát – mondták.

“Mivel a digitális eszközök, például a kriptopénzek gyorsan kialakuló eszközosztályokká váltak, itt az ideje a független, megbízható és felhasználóbarát viszonyítási alapoknak” – mondta Peter Roffman, az S&P Dow Jones Indices globális innovációs és stratégiai vezetője.

A világ egyik legismertebb indexszolgáltatójának lépése elősegítheti a kriptopénzek mainstream befektetésekké válását. Mindez pont együtt történik a Bitcoin újabb árfolyamcsúcsaival, melynek oka a megnövekedett kereslet az egyesek szerint infláció álló termék iránt. A Bitcoin ma az 50 ezres szint alatt mozog némileg, de az idei évben már 67% körüli emelkedést mutatott.

A kriptovaluták több, mint egy évtizede léteznek, de az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődést váltottak ki mind a kisbefektetők, mind az intézményi alapok szemszögéből. A nagyvállalatok, köztük a Fidelity Investments és a japán Nomura Holdings (NYSE: NMR) Inc., megkezdték a bitcoinok és más kriptovaluták védelmét az intézményi befektetők számára, míg a nagyobb tőzsdék elkezdtek Bitcoin származtatott termékeket kínálni.

A mainstream piaci infrastruktúra megjelenése hozzáférhetőbbé tette az eszközosztályt az intézményi befektetők számára, a fedezeti alapok kezelői, például Paul Tudor Jones és Stanley Druckenmiller szerint a Bitcoint széles körű befektetési stratégiájukba foglalják.