A GlobeNewswire tegnap délután arról számolt be, hogy a Walmart lehetővé szeretné tenni a vásárlóinak, hogy az üzleteikben Litecoinnal is fizethessenek. A Litecoin a hivatalos Twitter oldalán is megosztotta a hírt. A Litecoin árfolyama a bejelentést követően 30 százalékot ugrott. Azonban volt egy kis csavar.

A kriptovaluták piacán az elmúlt napokban továbbra is inkább a csökkenő tendencia volt jellemző. Hasonlóan teljesített a Litecoin is, azonban hétfő délután egy elsőre pozitívnak tűnő hír következtében 30 százalékot ugrott az árfolyama. A GlobeNewswire egy sajtóközleményre hivatkozva arról számolt be tegnap délután, hogy a Walmart lehetővé szeretné tenni a vásárlóiknak, hogy az üzleteikben Litecoinnal is fizethessenek. A GlobeNewswire értesüléseire hivatkozva a Litecoin hivatalos Twitter profilján is megosztották a hírt, azonban pár perccel a poszt megjelenését követően letörölték az eredeti Tweetet.

A Litecoin a 30 százalékos kiugrásából szinte semmit nem tudott megtartani. Úgy tűnik, hogy valaki szándékosan terjesztett kamu híreket, megtévesztve ezzel a befektetők mellett olyan hírportálokat, mint a Reuters, a CNBC vagy maga a GlobeNewswire. Az eset kapcsán elképzelhető, hogy a SEC is vizsgálatot indít.

Felpattanás, majd visszahúzódás

A Twitteren egy felhasználónak még a Walmart hivatalos cáfolata előtt az tűnt fel, hogy a hivatalosnak beállított sajtóközleményben használt e-mail címet mindössze egy hónappal ezelőtt hozták létre és nem áll kapcsolatban semmilyen hivatalos weboldallal. Másoknak az tűnt fel, hogy a Walmart hivatalos oldalán nem közölték a hírt. Úgy néz ki valaki illetéktelenül átvehette az irányítást a GlobalNewswire rendszere fölött.

A CNBC értesülései szerint a Walmart megerősítette, hogy Litecoinnal kapcsolatos bejelentés soha nem szerepelt a Walmart hivatalos honlapján. A Walmart hivatalos közleménye szerint a vállalatnak nem volt tudomása a GlobalNews által közzétett sajtóközleményről, az abban foglaltak nem igazak. A Walmartnak nincs partneri kapcsolata a Litecoinnal.

A sajtóközleményt, amely végül hamisnak bizonyult először a GlobeNewswire hozta le. A sajtóközleményben az állt, hogy „az Egyesült Államok első számú kiskereskedője és a világ legnagyobb élelmiszerboltja örömmel jelenti be, hogy partnerségi kapcsolatot köt a Litecoinnal. A kereskedelmi óriás világszerte több millió vásárlójának kíván lehetőséget adni arra, hogy zökkenőmentesen fizethessenek a kriptovalutával.”

A Litecoin egyébként az egyik legrégebbi kriptovaluta, 2011-ben jelent meg. A Litecoin sok tulajdonságában hasonlít a Bitcoinra, azonban a Litecoinnal történő tranzakciók olcsóbbak és gyorsabbak, mint a Bitcoinnal történők esetében. A Bitcoinhoz hasonlóan a Litecoin is decentralizált.

A Litecoint eredetileg arra tervezték, hogy olcsóbbak legyenek a tranzakciók és ezáltal mindennapi használatra is alkalmas legyen. A Litecoin bányászatához ugyan szofisztikáltabb rendszerekre van szükség, mint a Bitcoin esetében, ennek ellenére ugyanazon idő alatt több Litecoin állítható elő. A Litecoin a tranzakciókat olcsóbban és gyorsabban dolgozza fel, ezáltal akár még alkalmas is lehet arra, hogy a Walmart, vagy valamelyik nagy áruházlánc üzleteiben naponta több ezren fizessenek a kriptovalutával.