Gyengült a forint, de távolabbról nézve nem sérült a pozitív trend.

A korábbi szárnyalás után esésbe váltott a forint árfolyama a mai napon. Úgy tűnik, hogy valóban elkezdődött a hatalmas erősödés korrekciója: a folytatás legnagyobb részben az MNB-től függ. Mindenesetre a forint teljesítménye így is kimagasló, és nem biztos, hogy vége van az erősödésnek.

348 felett

A forint ma kezdett el gyengülni, tegnap még 346 forintnál is kevesebbet kellett adni a nap bizonyos részeiben egy euróért. Ma több, mint 2 forinttal az akkori szintek felett vagyunk. A forintot érintő hír nem érkezett, illetve a nemzetközi hangulat sem nevezhető negatívnak-fundamentális alapja tehát úgy tűnik, nincs a visszaesésnek. Ráadásul a jegybank részéről sem érkezett olyan jelzés, ami a korábbi, forint számára pozitív kommunikációval szembe menne.

Technikai viszont annál inkább indokolt lehetett a korrekció: jelentős túladottság alakult ki az elmúlt hetekben az EUR/HUF kurzusban. A korrekció nélküliséggel jellemezhető mozgásoknak sokszor ellentétes irányú leszúrás/felszúrás vet véget, most is valószínűleg ezt a folyamatot érhetjük tetten. A magyar fizetőeszköz viszont még így is jóval a márciusban tapasztalt mélypontoktól messze áll.

Kamatdöntésre figyeljünk

A forint mostani erősödésének legfőbb kiváltó oka a gazdasági nyitás mellett az MNB jelzése arra vonatkozóan, hogy kamatemelés következhet akár már júniusban. Épp ezért a júniusi kamatdöntő ülést, illetve az azt időben megelőző inflációs adatokat lesz érdemes figyelni. A kamatdöntés utáni jelzéseknek is kiemelten fontos szerepe lehet, ugyanis nem világos még, hogy rövidebb vagy hosszabb kamatemelési periódusra érdemes készülni. Az inflációs adatok viszont vélhetőleg segítenek majd ennek eldöntésében, és ez a forint árfolyamának is akár tartósabb irányt adhat. Addig viszont az általános nemzetközi hangulat, illetve a technikai szintek lehetnek azok, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az árfolyamra.