400 alatt várja az euróárfolyam a holnapi döntést – figyelnünk kell a jegybank kommunikációjára is.

Némileg csillapodtak a kedélyek a forint piacán a július elején látott, meglehetősen turbulens időszakhoz képest. Akkor a magyar fizetőeszköz majdnem 417-ig gyengült az euróval szemben, ráadásul mindez szinte viharos gyorsasággal ment végbe. Azóta a jegybank határozott fellépésének, néhány kormányzati intézkedésnek és a nemzetközi hangulat javulásának köszönhetően 400 alá tért vissza az EUR/HUF kurzus. A további irányban nagy szerepe lehet a holnapi kamatdöntésnek.

Erősödve várakozás

A forint árfolyama az euróval szemben viszonylag stabilan a lélektanilag és technikailag is fontos 400-as szint alatt maradt. A relatív erő oka a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi határozott fellépése és kommunikációja, a költségvetési helyzetet javító kormányzati intézkedések (például a rezsicsökkentés módosítása) hatása, valamint az általánosan növekvő befektetői optimizmus. Utóbbit táplálja az uniós forrásokról szóló megállapodás létrejöttének hite, a kormányzati szereplők ugyanis pozitív nyilatkozatokat tettek az utóbbi időben a téma kapcsán.

Segítheti jelenleg a hazai pénznemet az is, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken nem minősítette le az ország adósságbesorolását, valamint a stabil kilátás rontására sem került sor. Úgy tűnik tehát, hogy az országspecifikus tényezők terén némi megnyugvás tapasztalható, ez, illetve az EUR/HUF kurzus erős túlhevülése elegendő lehetett az elmúlt napokban tapasztalt forinterősödéshez.

Kérdés a mérték és a kommunikáció

Ebben a hangulatban érkezik holnap 14 órakor az MNB kamatdöntése. Az szinte biztosra vehető, hogy újra a monetáris szigorítás mellett döntött a Monetáris Tanács, és az alapkamat emelkedni fog a jelenlegi, 9,75 %-os szintről. Ahogyan számíthatunk arra is, hogy az alapkamat emelkedésével azonos mértékben emeli majd a jegybank csütörtökön az egyhetes betéti tender kamatszintjét, a két eszköz júniusban ugyanis egybeolvadt az MNB jelzése alapján.

A kamatemelés biztosnak tűnik, a mértékről viszont csak sejtésünk lehet (www.shutterstock.com)

A kérdés tehát az, hogy mekkora kamatemelésre kerül sor. Vélhetően a korábbi, 50 bázispontos szigorítás alatti emelés csalódást okozna a piaci szereplők, ennél jóval nagyobb lépés pedig tovább táplálhatná a forint erejét. Sok függ viszont az ülést követő kommunikációtól is, a jegybank vezetőitől ugyanis iránymutatást kaphatunk a várható inflációs folyamatok és a kamatpálya terén is.