Szépen erősödik a forint a fontos nap után.

Kedden jelentősebb gyengülésbe kezdett a forint, az euróval szembeni kurzusa 349 forint fölé is emelkedett. Ahogy akkor jeleztük, a hirtelen gyengülés csak technikai korrekciónak tekinthető inkább, mintsem trendfordulónak egyelőre. Azóta a forint igazolta a felvetést, és ráadásul azóta egy újabb inflációs adattal, és némi jegybanki-kormányzati bejelentéssel is gazdagabbak vagyunk.

Fontos bejelentések  

A tegnapi nap kiemelt fontosságú volt a forint szempontjából. A Világgazdaság konferenciáján több fontos jegybanki és kormányzati szereplő is felszólalt. Virág Barnabás alelnök kifejtette, hogy tartósan magasabb árszínvonalra kell készülni, ezt azonban a jegybank minél előbb le akarja törni. Ennek megfelelően már júniusban jöhet a monetáris szigorítás, és nem egyszeri lépésről van szó, hanem tartósabb folyamatról. Nem véletlenül: májusban is 5,1 %-kal drágultak átlagosan a termékek egy éves összevetésben, ami kimagasló inflációt jelent. Virág Barnabás szerint egyébként a kimagasló ütemű drágulás nem csupán egy Magyarországon jellemző folyamat, ezért jóslata szerint véget érhet az ultra laza monetáris politika kora.

Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök szintén tegnapi bejelentése az SZJA visszatérítésről is tovább fűti a gazdaságot. A felfokozott állapotban lévő magyar gazdaság idén akár 6 % feletti mértékben is növekedhet a jegybanki előre jelzések szerint, ami valóban komolyabb inflációs spirált okozhatna, ha nem lép közbe az MNB Monetáris Tanácsa.

Hullámzás után erősödés

Az egymás után jövő nyilatkozatok hatására alaposan megrángatták tegnap a forintot. A magyar fizetőeszköz árfolyama viszont végül az erősödés felé vette az irányt, és a 349 feletti szintekről újra 346 forint alá süllyedt az EUR/HUF jegyzése a devizapiacokon.

Megtette a hatását a jegybanki nyilatkozat (www.investing.com)

Nem véletlenül: a jegybank alelnöke most az eddigieknél is jóval erősebb jelzést és szándékot mutatott be arra vonatkozóan, hogy proaktívan fogja kezelni a Monetáris Tanács az elszabaduló infláció problémáját. Innentől kezdve már nagyon meglepő lenne, ha nem történne konkrét lépés, akár kamatemelés a lassan esedékes júniusi kamatdöntő ülésen-kérdés azonban, hogy ebből a hatásból mennyi épült már be a forint árfolyamába. Fontos megjegyezni, hogy bár a kettő egyáltalán nem független, a jegybank ezúttal sem a forint gyengesége, hanem az inflációs nagysága miatt kezd szigorításba.