Nagyot emelt az alapkamaton a jegybank, de a forint egyelőre nem díjazta ezt erősödéssel.

Ma délután 2-kor közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a rendes kamatdöntő ülésének az eredményét. A Monetáris Tanács 100 bázisponttal emelte meg az irányadó rátát, ezzel az 10,75 %-ra nőtt. Az elemzői várakozásokhoz képest is meglehetősen határozott lépésről beszélhetünk, érdemes lesz figyelni ugyanakkor a jegybank ezt követő kommunikációjára is.

Nagy lépés

A 100 bázispontos kamatemelés egy nem rendkívüli kamatdöntő ülésen mindenképpen jelentősnek nevezhető. Ezzel ugyanis már bőven a két számjegyű kamatok korába léptünk Magyarországon, ilyenre hosszú évek óta nem volt példa itthon. A határozott monetáris szigorítás több célt is szolgálhat. Egyrészt természetesen az MNB igyekszik továbbra is megfékezni az elszálló inflációt; júniusban ugyanis immár 11,7 %-kal volt magasabb a hazai árszínvonal, mint egy évvel korábban. A jegybank többször kifejezte, hogy határozott léptékben fogja folytatni a szigorítást egészen addig, amíg nem lát fordulatot a pénzromlás tekintetében.

Újra válaszolt az elszálló inflációra az MNB (www.shutterstock.com)

Másrészt az általánosan negatív befektetői hangulat megnyugtatása is lehetett a cél, meglehetősen turbulens időszakon van túl ugyanis például a magyar fizetőeszköz. A forint trendszerű gyengülése szintén fűti az inflációt, ezért ebből a szempontból is jobban örülhet az erősödésének a jegybank. Mindenesetre feltétlenül üzenetként érdemes felfogni a mai kamatdöntést a pénzpiac felé is; az MNB ugyanis már korábban jelezte, hogy közelről figyeli a pénzpiaci folyamatok alakulását is.

Nincs kitörő öröm egyelőre

A forint árfolyama az utóbbi napok erősödése után ma a kamatdöntés előtt gyengülésbe kezdett. Ennek oka a piaci szereplők kockázatkerülése lehetett a fontos esemény előtt, de a nemzetközi hangulat elromlása sem segített a magyar fizetőeszköznek erősnek maradni. Végül a kulcsfontosságú 400-as szint felett várta a forint a kamatdöntést az euróval szemben, és egyelőre nem is beszélhetünk fordulatról. Az EUR/HUF kurzus ugyanis kisebb mértékben még emelkedett is közvetlenül a döntés után. Ebből még persze nem érdemes hosszútávú következtetést levonni, a jegybanki kommunikáció fényében lehetnek még nagy kilengések a mai nap folyamán.