Sokat csökkentek a forint esélyei a további felértékelődésre.

Az MNB keddi kamatdöntő ülése előtt már gyülekezett némi viharfelhő a forint felett: a romló nemzetközi hangulat, illetve Magyarország rekordszintű devizakötvény kibocsátása a gyengülés felé vitte a magyar fizetőeszközt. Mindennek eredményeképp már bőven a nehezen legyőzött 350-es szint felett volt az árfolyam a jegybank ülése előtt, és a kezdeti hullámvasút után végül negatívan reagált a forint.

Gyengülés, erősödés, majd esés az MNB döntésére

Kedden a jegybank némi meglepetésre nem 30 bázisponttal emelte meg az alapkamatot, mint az eddigiekben, hanem csupán 15 bázisponttal. Így az alapkamat 1,65 % Magyarországon. A csalódás miatt azonnal gyengülésnek indult az árfolyam. A később debütált közleményből és háttérbeszélgetésből azonban kiderült, hogy még 2 további szigorító döntés született: egyrészt 50 milliárd forintról 40 milliárdra csökkentik a havi állampapír vásárlás keretösszegét (rugalmasan kezelve), másrészt az idén lejáró forint swap tender sem kerül várhatóan megújításra. Virág Barnabás, az MNB alelnöke azt is jelezte, hogy a továbbiakban is 15 bázispontos szigorítás várható. A két extra szigorítási lépésre aztán jelentős erősödésbe kezdett a forint. Csökkent ugyanis a bizonytalanság a további kamatemelés mértékének elárulásával, illetve a plusz szigorítás és a jegybank elköteleződése az infláció megállítására pozitív reakciót váltott ki a befektetőkből.

Szigorított, mégis csalódást okozott az MNB

Szerdán azonban már újból gyengült a forint, hiszen összességében talán mégis inkább csalódás a jegybank keddi ülése. A várthoz képest fele akkora kamatemelés, és ennek tartóssá tétele valóban csökkentheti a bizonytalanságot, de mégiscsak kisebb ütemben halad a szigorítás. Az sem pozitív, hogy a jelzés szerint akár 2022 őszéig tarthat a tartósan magas infláció. Amibe kapaszkodhat a forint, az az, hogy vélhetően most beárazásra kerülnek a fent leírt tények, így nem okoz állandó gyengülést majd a kisebb szigorítás.

355 körül – vége a diadalmenetnek?

Amikor a jegybanki szigorítás elkezdődött a sok éve nem látott inflációra válaszul, a forint eleinte meglehetősen pozitívan fogadta a hírt, ami értelemszerű is. Végül az augusztus sikerült ugyanakkor igazán jól a forint számára, a világ legjobban teljesítő devizája volt a nyár utolsó hónapjában. A kulcsfontosságú az volt, hogy sikerült az EUR/HUF kurzusnak tartósabban 350 alá süllyednie, ezzel végre elengedve a korábban hónapokig jellemző 350-360 közötti sávot. Bár a kamatdöntés előtt is már efelett tartózkodott az árfolyam, egy pozitív reakció esetén könnyedén újra 340-el kezdődhetett volna az euróárfolyam – mostanra azonban már 355 felett is járt, ami negatív képet teremtett. Amennyiben a forint nem lesz képes megállni a lejtőn, újra a fent írt sávhoz szokhatunk akár hosszabb időre, további erősödésre jó lehetőséget újra a 350-es szint alá süllyedés adhatna.

Hónapos mélyponton a forint (www.investing.com)