Brazíliában, Latin-Amerika legnagyobb gazdaságában, 1,5 millióra nőtt a egyéni vagy üzleti kriptó befektetők száma.

A múlt héten közzétett szövetségi adóügyi adatok szerint, 2022 harmadik negyedévében csaknem megduplázódott a brazil kriptopénz-befektetők száma. Szeptemberben 1 490 618 adófizető vallotta be, hogy részt vesz a digitális eszközökkel kapcsolatos tranzakciókban, szemben a június 30-án zárult második negyedévben jelentett 794 981 adófizetővel.

Az adóhivatal bevételi felmérése szerint, augusztus és szeptember között 14,03%-kal nőtt a kripto befektetők száma, míg az éves összehasonlításban 3,5-szer nagyobb növekedést jelzett, mint 2021 szeptemberében. A mérőszám azt jelenti, hogy a régióban több mint 1 millióval nőtt a kriptovaluta-vásárlást bejelentő adófizetők száma 2022-ben.

Vállalati befektetők

Hasonló tendencia szerint a vállalati befektetők száma is megduplázódott Brazíliában az elmúlt évben. Ebben az időszakban exponenciálisan nőtt a digitális valutákba befektető vállalatok száma. Maga a szeptember viszont enyhe csökkenést hozott.

Brazília a harmadik negyedévet az előző negyedévhez képest több mint 20%-os növekedéssel zárta, az üzleti befektetők száma a júniusi 11 797-ről szeptemberre 14 255-re emelkedett.

A tanulmányból az is kiderült, hogy Brazíliában a legtöbbet vásárolt digitális eszköz a Tether (USDT) stabilcoin. A harmadik negyedévben jelentett USDT-vásárlások értéke elérte a 25,9 milliárd reáis értéket, amelyet a piacvezető Bitcoin (BTC) követett, amely több mint 4500 milliárd lej értékű vásárlást számlált.

A brazilok által legkeresettebb kriptopénzek top ötösét a többi kriptopénz közül az amerikai dollárhoz kötött stabilcoin USD Coin (USDC) 1,7 milliárd BRL értékben, az Ethereum (ETH) 1,6 milliárd BRL értékben, valamint az indexált helyi brazil digitális token (BRZ) 1,5 milliárd reaival egészíti ki.

Az adatokat a brazil szövetségi adóhatóság állította össze, és az adófizetők jövedelemnyilatkozatai, valamint a területen működő kriptotőzsdék által szolgáltatott információk alapján készültek. A kereskedési platformoknak 2019 óta a törvény szerint minden ügyféltranzakciót jelenteniük kell.

A növekedés hátránya

Tekintettel a gyors növekedésre, a digitális eszközök kereskedelmére vonatkozó általános szabályozási keretet várhatóan a jövő év végéig hagyja jóvá a brazil újonnan megválasztott elnök, Luiz Inácio Lula Da Silva kormánya.

A kriptopénzek elterjedtségét tekintve Brazília Latin-Amerikában vezető, világszerte pedig a hetedik helyen áll, a régió legnagyobb gazdaságával büszkélkedhet, globálisan pedig a 13. legnagyobb.

Forrás: www.investing.com