Izgalmas szinteken a magyar fizetőeszköz.

Már csak 1 hét választ el minket a Monetáris Tanács újabb kamatdöntő ülésétől. A forint számára ez mindig fontos esemény, de a monetáris szigorítási ciklus júniusi kezdete óta ez kiemelten igaz. Bár még sok minden történhet addig, úgy tűnik, a forint árfolyama kritikus szinten állt várakozó álláspontra. A bizonytalanság érezhető, ettől függetlenül még mindkét út nyitva állhat a magyar fizetőeszköz számára.

Nem sokáig bírta 350 alatt a forint

Az EUR/HUF kurzus lényegében hónapokra 350 és 360 között ragadt, amiből csak egy kis ideig tudott kitörni még a júniusi kamatdöntés előtt, ráadásul felfelé. Az augusztusi jegybanki ülés előtt azonban már egyre erősebben tesztelte a lélektanilag is fontos szintet a forint, és végül az állampapír-vásárlás visszafogásával kiegészített szigorítás hatására sikerült egy időre ez alá erősödnie a magyar fizetőeszköznek. A múlt héten azonban újra elgyengült a forint, és bár technikai jellegű korrekciónak is fel lehet fogni, ha nem változik semmi, akkor a múltkori kamatdöntés óta nem sikerült erősödnie a forintnak. Ha a 350 forintos szint felett ragad tartósan az euróárfolyam, az azt is jelentheti, hogy az MNB döntései csak a további gyengülés megállítását tudták elérni, és továbbra sem érdemes jóval erősebb forinttal számolnunk. Utóbbihoz elengedhetetlenül szükséges lenne, hogy újra tartósan az említett érték alá süllyedjen az EUR/HUF jegyzése a devizapiacon.

350 felett-újra (www.investing.com)

Mit várjunk az MNB-től?

Virág Barnabás alelnök még júliusban jelezte, hogy az akkori döntés irányadó lehet az egész monetáris szigorítási ciklus szempontjából. Ez azt jelenti, hogy várhatóan ahogy akkor, és ahogy augusztusban, most is 30 bázispontos emelés fog várhatóan bekövetkezni az alapkamatban. Az igazi kérdés újra az, hogy történik-e jelzés újabb szigorítási lépésre (mint augusztusban az eszközvásárlás lassításának bejelentése), vagy pedig kommunikációs szinten többet tudunk-e majd a jegybank céljairól. Utóbbi kiemelten fontos lenne, hiszen júliusban 4,9 %-ra nőtt az infláció, ezzel a várt értékek feletti a pénzromlás üteme Magyarországon. Ennek tükrében lehetséges, hogy még szigorúbb hangnemet üt meg a jegybank vezetése, ami pont jól is jönne az elbizonytalanodó forint számára.