Két fő okból mindenképpen káros a forint esése, ezt mutatjuk most be.

Az elmúlt hetekben újra az egyik legforróbb téma a gyenge forint, ami a magyar gazdaságot illeti. Nem véletlenül, hiszen a magyar fizetőeszköz nemrég új történelmi mélypontra esett a főbb devizákkal szemben. A különbség a márciusi mélyponthoz képest az is, hogy ezúttal tartósan rekord gyenge szinteken ragadt a forint, az EUR/HUF kurzus is 401 felett fejezte be a hetet. Az alulértékelt hazai fizetőeszköznek vannak előnyei, ezeken a szinteken azonban a hátrányok is előtérbe kerülhetnek.

Infláció – szokásos gond, csak erősebben

A forint gyengülésének egyik leglátványosabb hatása az inflációban jelentkezik. Itt azonban nem a napi árfolyammozgásokra kell gondolni, ugyanis nem lesz attól drágább egy Németországból hozott autó, hogy keddről szerdára jelentősen gyengül a hazai fizetőeszköz. Hosszabb távon azonban már beépül az árakba a gyengébb forint, és az importált termékek miatt az inflációban is meglátszik.

Rosszkor jön a forint esése az elszálló infláció időszaka alatt (www.shutterstock.com)

A fenti tény általában nézve is probléma, a mostani, két évtizede nem látott inflációs nyomás azonban még súlyosabbá teheti. Ha egy alapvetően nyugodt inflációs környezetben gyengül a forint, akkor simán lehetséges, hogy ennek ellenére marad a jegybanki toleranciasávban a pénzromlás üteme. A jelenlegi helyzetben azonban az infláció mind jelentősebb visszafogása lenne ildomos a gazdaság számára, a két számjegyű pénzromlás ugyanis már kifejezetten károsnak mondható összgazdasági szempontból is. Ráadásul a devizakötvény kibocsátásokkal az ország forintban mért államadóssága is nő, amit szintén érdemes figyelembe venni.

Bizonytalanság a piaci szereplőknél

A másik legfontosabb tényező, hogy a gyorsan változó árfolyamú, ráadásul trendszerűen gyengülő forint csökkenti a külföldi befektetők tervezhetőségét, kevésbé lesz vonzó Magyarországon befektetni. Egy adott időpillanatban persze vonzó lehet hazánkba hozni a pénzt, hiszen a befektető eurója vagy dollárja igen sokat ér most nálunk, de a további potenciális gyengülés miatt mégis kockázatokat hordoz magában a befektetés. Mindez pedig vezethet a hozzánk érkező tőke csökkenéséhez, persze ez számos egyéb tényezőtől is függ. Ennek ellenére az kijelenthető, hogy a tartósan gyengülő forint nem teszi túl vonzóvá az országot, és ennek a hatásnak a kivédése is kifejezetten fontos lehet.

Címlapkép forrása: Shutterstock