Mindkét tábornak vannak logikus érvei.

Nagyon sok cikkben olvashatunk arról sajnos, hogy a koronavírus járványnak még Európában vagy az Egyesült Államokban sincs vége, hiába olyan magas az átoltottság a világátlaghoz képest. Arról azonban, hogy ez egészségügyi válsághelyzet, vagy esetleg gazdasági, tőzsdei hatása is lesz, már jóval inkább megoszlanak a vélemények. Nézzük összefoglalásképp a főbb érveket és ellenérveket!

Esés jöhet a mutáns miatt!

Alapvetően az erőteljesebb, delta variáns terjedéséből fakadó esésre két fő érv van. Az egyik klasszikusan, hogy lezárások következnek, újra elfelejthetjük a szabad életet, és újra egy hatalmasat fékez a világgazdaság. Ebben az esetben valóban nehéz lenne elképzelni, hogy megúszná komolyabb esés nélkül a tőkepiac az eseményeket.

A másik fő érv maga a bizonytalansági faktor lehet. A tőzsdék a vakcinák megjelenésével a mozgásukat tekintve többnyire lezárták a koronavírus által közvetlen kiváltott hatásokat. Ha viszont az indiai mutáns továbbra is jelen marad, és egy-egy országban komolyabb problémát okoz, akkor újra előtérbe kerülhet a járvány. Hiszen tartani kell tőle, hogy az oltás sem teljeskörű megoldás? Ez pedig még akkor is korrekciót hozhat a némileg túlfűtött állapotban lévő tőzsdéknek, hogyha tényleges, nagyobb gazdasági hatás nem történik.

Dehogy lesz itt esés!

A másik tábor véleménye is pont ugyanannyira logikusan hangzik, mint a fenti okfejtés. Eszerint a járványba már nemcsak az emberek, hanem a tőzsdék is belefáradtak, és nem véletlenül nem hozott komolyabb korrekciót a harmadik hullám sem. Ráadásul a végtelen fiskális és monetáris élénkítés közepette nehéz elképzelni, hogy a tőkepiacokra egy sokadik hullám bármilyen hatást gyakorolna, hiszen létezik rá megoldás.

Másik érv lehet még az ellenérvek oldalán, hogy a magas átoltottság miatt nem is lesz lehetősége tömegesen súlyos megbetegedéseket okoznia a vírusnak. Kétségtelenül nehéz azzal vitatkozni, hogy a delta variáns esetszámainak jóval kisebb hányada igényel jelenleg Európában kórházi kezelést, mint a korábbi hullámoknál. Az oltás tehát megoldás, influenzává (vagy azzá sem) szelídül a betegség, és ahogy a magánemberek, úgy a tőzsdék is napirendre térhetnek ez után a furcsa másfél év után.

Nehéz ezekben a napokban eldönteni, hogy melyik tábor érvényesül, hiszen hirtelen nagy esések és hirtelen nagy emelkedések voltak akár a héten is a piacokon, épp a vírus miatt. Akármelyik forgatókönyv is érvényesül, érdemes a tőzsdei énünknek is készülnie rá, hiszen alapvetően irányt dönthet a delta variáns veszélyessége, vagy éppen veszélytelensége.