A támogatott konstrukciók is húzták a magyar lízingpiacot

A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.

A sikeres első félév után az idei év harmadik negyedében is fenntartotta lendületét a CIB Lízing, a dinamikus bővülésben kiemelt szerep jutott az állami támogatás mellett nyújtott lízingtermékeknek. Az új kihelyezések összege több mint 22 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, ami jóval meghaladja a 7 százalék alatti piaci átlagot.

Az autófinanszírozásban közel 30 százalékkal emelkedett a megkötött új szerződések értéke az egy évvel korábbihoz viszonyítva, felülmúlva a teljes piacon tapasztalt, alig 9 százalékos bővülést. A nagyhaszonjárműveknél még látványosabban – több mint 76 százalékkal – emelkedett a finanszírozott összeg, miközben a teljes piacon közel 9 százalékos visszaesés mutatkozott. A gépek/berendezések szegmensében közel negyedével nőttek a kihelyezések éves összevetésben, több mint kétszeresen túlszárnyalva ezzel a piacot.* Az eszközfinanszírozásban is sikerült jelentősen felülmúlni az átlagot: miközben a teljes piacon valamivel 5 százalék feletti bővülés mutatkozott, a CIB Lízingnél 19 százalékkal emelkedett az új szerződések volumene.

A dinamikus, jóval a piaci átlag feletti bővülést mutató kihelyezéseknek köszönhetően a társaság piaci részesedése is emelkedett a harmadik negyedévben: az összes új kihelyezés alapján 4,9-ről 5,6 százalékra, míg az eszközfinanszírozásban 6,5-ről 7,3 százalékra ugrott. Az igazán imponáló előrelépést viszont a nagyhaszonjárművek területén érte el a CIB Lízing, ahol éves összevetésben közel a duplájára, 5,2-ről 10,1 százalékra emelkedett az új kihelyezések alapján számolt piaci súlya.

„Az utóbbi másfél év eredményei alapján kijelenthető, hogy a CIB Lízing a változó, bizonytalan gazdasági környezetben is helyt tudott állni a piacon, és a fontosabb területeken folyamatosan erősíti pozícióit. Azt pedig, hogy a pénzintézet a hazai vállalkozások elkötelezett és megbízható partnere, jól alátámasztja a gépek/berendezések és a nagyhaszonjárművek szegmensében elért, a piaci átlagot messze meghaladó növekedés” – nyilatkozta Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Hozzátette: az erőteljes növekedést egyszeri hatások és addicionális erőforrások bevonása nélkül sikerült elérni, javuló portfólióminőség mellett.

A vezérigazgató szerint a kilátások is biztatóak a csoport szempontjából, miután folyamatos az utánpótlás az új ügyleteknél. „2022 végére a CIB Lízing új kihelyezési volumene több mint 20 százalékkal emelkedhet 2021-hez képest, megerősítve a csoport stratégiai piaci részesedését a lízingpiac valamennyi szegmensében. Továbbra is meghatározó szerep jut majd a támogatott konstrukcióknak, amelyek érdemi kamatelőnyt biztosítanak a piaci kamatozású lízingkonstrukciókhoz képest.” – tette hozzá Fekete Csaba.

* https://lizingszovetseg.hu/elemzesek