50 millió adag koronavírus elleni Pfizer vakcina érkezik az Európai Unióba 2021 második negyedévében, a várt negyedik negyedév helyett.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán bejelentette, hogy az Európai Unió az eredetileg tervezettnél jóval korábban 50 millió adag Pfizer Inc. és BioNTech SE koronavírus elleni vakcinát kap.

Leyen hozzátette azt is, hogy a vakcinaszállítmányok 2021 második negyedévében fognak megérkezni, az eredetileg tervezett negyedik negyedév helyett. Az év második negyedévében összesen 250 millió Pfizer-vakcina fog érkezni az EU-ba. 2021-ben összesen 600 millió adag oltás leszállítására számít az Unió.

Leyen azt is elmondta, hogy az EU tárgyalásokat folytat a Pfizer-el és a BioNTech-el, a harmadik szerződésükről. A harmadik szerződés keretében 1.8 milliárd adag vakcinát szállítanának az Európai Unióba 2022 és 2023 között. A szerződés azt is magában foglalja, hogy a továbbiakban az Európai Unió területén is fognak vakcinákat gyártani.

Leyen azután tette a bejelentést, hogy az Európai Unióban az oltások száma átlépte a 100 milliót.

A Johnson & Johnson bejelentette, hogy késleltetni kívánja az európai vakcinaszállítmányait, miután az amerikai gyógyszerfelügyeleti szervek (FDA,CDC) a vakcinák használatának felfüggesztését javasolták. A felfüggesztés hátterében az áll, hogy 6 nőnél is vérrög képződést tapasztaltak az oltás után.

A La Stampa értesülései szerint az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg az AstraZeneca és Johnson & Johnson vakcinaszállítmányokra szóló szerződését. Az EU várhatóan a Pfizer és a Moderna vakcinákra fókuszál majd.

A Pfizer a tengerentúlon is a vártnál több adagot tud majd leszállítani.

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója szerdai nyilatkozata alapján a Pfizer májusban a megállapodottnál 10%-kal több vakcinát tud szállítani az Amerikai Egyesült Államokba. Ezzel összesen 220 millió adag érkezik május folyamán Amerikába. A növekedésről Bourla elmondta, hogy “a Pfizer felpörgette a termelésüket”.