Romlott a befektetési szolgáltatók jövedelmezősége és tőkehelyzete a második negyedévben, elsősorban a forgalom kedvezőtlen alakulása és a kockázatok növekedése nyomán.

Romlott a befektetési szolgáltatók jövedelmezősége és tőkehelyzete a második negyedévben, elsősorban a forgalom kedvezőtlen alakulása és a kockázatok növekedése nyomán.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb elemzése szerint a befektetési vállalkozások adózott eredménye 2012 második negyedévében mintegy 50 százalékkal csökkent az előző negyedévhez, és 36 százalékkal 2011 második negyedévéhez képest. Az eredménycsökkenési folyamat immár harmadik negyedéve tart. A piaci szereplők többsége egyelőre nem leli a piaci környezetet és a lanyha befektetői aktivitást sikeresen kezelő vállalkozási modellt – állapítja meg a felügyelet.

A piaci szereplők közel felének romlott a jövedelmezősége, míg a veszteséges vállalkozások száma nem változott a második negyedévben. A befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye a szektor egészében 15 százalékkal csökkent az első negyedévhez képest. Emellett visszaesett a pénzügyi műveletek eredménye is, megugrott a rendkívüli veszteség, továbbá a személyi jellegű ráfordításoknál is költségnövekedés volt tapasztalható.

A jövedelmezőség és a kockázatok alakulása nyomán egyre több vállalkozás tőkehelyzete erodálódik, az elmúlt negyedévben a befektetési szolgáltatók több mint felének romlott a tőkehelyzete. Az elemzés szerint a félév végén két vállalkozás tőkehelyzete igényelt figyelmet, három további vállalkozás esetében pedig jelentős a sérülékenység veszélye.

A befektetési szolgáltatók által bonyolított forgalom júniusban 11 százalékkal csökkent májushoz és közel 27 százalékkal az előző év azonos időszakához képest. 2012 második negyedévében a forgalom 26 százalékkal volt kisebb, mint az azt megelőző negyedévben. A csökkenés túlnyomó része a bizományosi forgalom közel 27 százalékos visszaesése miatt következett be, ami a vállalkozások eredményességét is érzékenyen érintette. Azon vállalkozások, amelyeknek működése kizárólag a tranzakció alapú bevételektől függ, nehéz helyzetbe kerülhetnek – mutat rá elemzésében a PSZÁF.