Értetlenül fogadta a bányavállalkozó Pannon Hőerőmű Zrt. az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség döntését, amely a vasasi szénbányászat újraindítása kapcsán új eljárás lefolytatására kötelezte az illetékes baranyai hivatalt.

Értetlenül fogadta a bányavállalkozó Pannon Hőerőmű Zrt. az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség döntését, amely a vasasi szénbányászat újraindítása kapcsán új eljárás lefolytatására kötelezte az illetékes baranyai hivatalt. 

A cég az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében arról tájékoztat: a zöldhatóság egyebek mellett azzal az indokkal semmisítette meg a korábban első fokon kiadott egységes környezethasználati engedélyt, hogy a tervezett bányaművelés során képződő por károsíthatja a környező erdőket, illetve a korábban a helyi szakemberek által már elfogadott – a hatóság többszöri kérésére többször átdolgozott, kiegészített – dokumentáció nem terjed ki minden tényezőre.

A Pannon Hőerőmű hangsúlyozza: a bányászat Pécs-Vasas lakott területeitől távol eső, korábban már művelt, de jelenleg elhagyottan álló külszíni fejtésben indulna újra. Emiatt nem lenne szükség zöldterületek művelés alá vonására vagy a bánya kiterjesztésére, csupán a korábbi bányaterület egy részén indulna újra a munka.

A terület becslések szerint mintegy 3 millió tonna szenet rejt, amelyből 100 ezer tonnányi a felszínről is, bármilyen jelentősebb beavatkozás nélkül elérhető, kitermelhető. A szenet a jelenlegi energiaárak mellett újra érdemes értékesíteni – közölte a társaság, hozzátéve, hogy döntően a lakossági értékesítés érdekében tervezi kitermelni a szenet.

A cég szerint az engedélyeztetni kívánt termelés – a mecseki szénbányászat feltámasztása érdekében tett első lépésként – mindössze évi 10-15 ezer tonna lenne, ami csak töredéke a vasasi külfejtés egykori teljesítményének. A napi mennyiség 3-5 teherautónyi szenet tenne ki, amelynek szállítása nem lakott területeken keresztül, hanem a Zobákpuszta és Hosszúhetény közötti elkerülő úton történne.

A kitermelés sem az erdők és azok élővilága, sem a bányaterülettől egyébként távol eső területen élő lakosság számára nem járna érdemi, érzékelhető hatással – írja Pannon Hőerőmű.

A főfelügyelőség indokolatlanul hosszú idő alatt megszületett döntése ugyan nem jelenti az ügy végleges lezárását, de a megismételt eljárás jelentős, akár több évre is elhúzódó időveszteséget okoz – fogalmaznak a közleményben.

A bányavállalkozó közölte: a továbbiakban is fel fogja sorakoztatni érveit, azokat újabb mérésekkel, számításokkal, szakvéleményekkel fogja alátámasztani, bizonyítva, hogy a mecseki szénbányászatnak gondos, környezettudatos művelés mellett továbbra is van létjogosultsága.