Januárban havi szinten 0,2 százalékkal csökkentek az amerikai gyáripari megrendelések az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölt adatai szerint.

Piaci elemzők januárra szintén 0,2 százalékos csökkenésre számítottak a 3,5 százalékos tavaly decemberi visszaesés után.

Januárban már a hatodik egymást követő hónapban csökkentek a gyáripari megrendelések, amelynek értéke 900 millió dollárral 470 milliárd dollárra csökkent.

Kéthavi visszaesés után a tartós cikkek rendelésállománya 2,8 százalékkal, 6,5 milliárd dollárral, 236,3 milliárd dollárra nőtt. Ezen belül a közlekedési eszközök rendelésállománya, szintén kéthavi hanyatlás után, 9,7 százalékkal 72,6 milliárd dollárra emelkedett.

A nem tartós fogyasztási cikkek új megrendelései viszont 3,1 százalékkal 233,7 milliárd dollárra csökkentek.

Összességében kevesebb gyáripari megrendelés volt januárban a gyengülő európai és ázsiai kereslet, az erős dollár és az alacsony olajárak miatt. Az alacsony kőolajár következtében több energetikai vállalat is elhalasztotta beruházásait vagy csökkentette tőkekiadásait, ami szintén gyengítette a keresletet az ipari termékek iránt.