A globális és magyar nyugdíjpiaci tendenciákról készített összefoglalót a PwC. Világszerte mintegy 2,2 milliárd munkavállaló nem fizet nyugdíjjárulékot – a teljes globális munkaerő 65 százaléka –, ami a kormányok számára jelentős kihívást, a vagyonkezelők számára pedig óriási növekedési lehetőséget jelent.

Magyarországon is viszonylag kevesen tesznek félre a nyugdíjas évekre, az Európai Unión belül sereghajtónak számítunk a jelenlegi megtakarítási hajlandósággal. Magyarországon a munkaképes lakosságon belül csak 21%-nak van nyugdíjcélú megtakarítása, a KSH közvéleménykutatási adatai szerint.

·   Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon 1 625 milliárd forint, ami mintegy 1,1 millió tag között oszlik meg.

·   A legtöbb nyugdíjmegtakarítási-eszköz egyösszegű kifizetést is lehetővé tesz a nyugdíjas kor elérésekor – így az a néhány millió forint, amit az öngondoskodók félretesznek, gyakran ház, telek, autó vásárlásra megy el, és nem a havi nyugdíjak hosszú távú kiegészítésére.

·   A magyar nyugdíjrendszer alapján jelenleg nincs járulékfizetési felső határ, így akár „szupernyugdíjakra” is jogosulttá válhatnak a nyugdíjba vonulók.

·   A nyugdíjrendszerünk azonban extra alacsony nyugdíjakat is eredményezhet: ha valaki egész életében a minimálbérnek megfelelő összeget keresett, akkor a nyugdíja is ennek megfelelő lesz – ez különösen a kisvállalkozók számára jelent gondot.

·   Elsősorban ezen réteg számára lenne szükséges az, hogy aktívak legyenek a nyugdíjcélú öngondoskodásban – máskülönben az érintett vállalkozók a nyugdíjba vonulás után sem adhatják majd fel a munkájukat.

A nemzetközi tanulmány fontosabb észrevételei:

·   Világszerte mintegy 2,2 milliárd munkavállaló – a teljes globális munkaerő 65%-a – nem fizet nyugdíjjárulékot.

·   A 26-35 év közötti munkavállalók körülbelül 79%-a egyáltalán nem tesz félre nyugdíjas éveire.

·   A PwC becslései szerint az Egyesült Államokban a nyugdíj előtt állók megtakarítása 15 év nyugdíjban töltött idővel számolva várhatóan kevesebb mint 1000 dollárt biztosít majd havonta.

·   Az amerikai nyugdíj-előtakarékossági programok vagyonának növekedési üteme kétszer akkora, mint az összes többi globális piacé együttvéve.

·   2025-re az Egyesült Államokban kezelt nyugdíjvagyon teszi ki a világ nyugdíjvagyonának 64%-át, míg a következő helyen álló Egyesült Királyság és Kanada a globális nyugdíjvagyon mindössze 5,6%-ával, illetve 4,7%-ával fog rendelkezni.